NESTE UT: Siden Kunstlaget flyttet inn i Kunsthuset i 2004 har de pusset opp både første- og andreetasjen. Nå står tredjeetasjen for tur.

Vil skape møteplass for unge kunstnere

Volda og Ørsta Kunstlag søker om midler til å pusse opp loftet i det 107 år gamle Kunsthuset. De vil forvandle det fra et roterom til en kreativ møteplass for unge kunstinteresserte i regionen.

Publisert
ROTEBOD: Foreløpig brukes loftet til møbler og andre ting som ikke skal synes til vanlig.

ØRSTA: Kunsthuset i Ørsta har i flere år vært en viktig arena for kunstinteresserte i Volda og Ørsta. Nå ønsker Volda og Ørsta Kunstlag å pusse opp loftet i det 107 år gamle huset, for å gjøre det om til et møtested for unge som ønsker å uttrykke seg gjennom kunst.

– Det er ikke alle som er fotball- eller håndballspillere. Noen uttrykker seg gjennom kunsten, og de trenger også et sted hvor de kan utvikle seg, sier Anne Ellingsen, leder av Kunstlaget.

Loftet, som i dag er fylt av skrot og utdatert inventar, har stått urørt i flere tiår. Med rundt 70-80 kvadratmeter tilgjengelig, ser Kunstlaget potensialet i å skape et rom hvor ungdom kan samles for å jobbe med kunstprosjekter, få et fellesskap og lære av hverandre.

– Det er en del kunstnere som kan tenke seg å leie seg inn her, det er også et alternativ, men hovedmålgruppa er barn og ungdom, forteller Ellingsen.

 

Mye må gjøres

Tilbudet vil være rettet mot barn og unge i hele regionen, men før de kan åpne dørene må det gjøres omfattende oppgraderinger. Loftet trenger blant annet bedre isolasjon, en rømningsvei og universell utforming med heis for å kunne brukes som et offentlig rom.

– Mye skal gjøres på dugnad, men vi må også ha fagfolk med i prosessen, forklarer Ellingsen.

Organisasjonen har nå søkt om midler til å starte arbeidet, og hvis de får tilskuddet håper de å ha loftet klart innen ett til to år.

INSPIRASJON: Her har Olivia Juuhl hentet inspirasjon til tegningen sin fra en video på Tik Tok. Hun håper på å la seg inspirere av andre hvis tilbudet til Kunsthuset kommer.
MANGLENDE TILBUD: Olivia forteller at tilbudet slik det er i dag ikke strekker til for unge som driver med kunst.

Et etterlengtet tilbud

Blant de som ønsker seg et slikt møtested, er 15 år gamle Olivia Juuhl fra Volda. Hun tilbringer mye tid på sitt eget rom med å tegne, men savner et sted hvor hun kan møte andre kunstinteresserte.

– Det virker veldig fint å ha et sted hvor folk som er interessert i kunst kan samles. Akkurat nå føler jeg at vi er litt spredd utover, sier hun.

Hvis Kunstlaget får støtte, kan loftet i Kunsthuset snart bli fylt av kreative ungdommer som finner inspirasjon i hverandre og den vakre naturen rundt Ørsta.

 

Hør reportasjen min om Kunsthusets loft her:

Powered by Labrador CMS