Vil ha slutt på diskriminering i presteyrket: – Jeg må bruke sinnet til noe fornuftig
Prest Margit Lovise Holte blir sint av å lese om presten som ikke vil samarbeide med kvinnelige kollegaer. Nå krever hun konkrete tiltak.
Vikarprest Vidar Nes Mygland i Ørskog har uttrykt at kvinner ikke bør være prester. Han ønsker heller ikke å samarbeide med dem.
Det var Bygdelaget som omtalte saken først.
Margit Lovise Holte er sokneprest i Ulstein, og svarte Mygland i et leserinnlegg i Sunnmørsposten. Hun er svært misfornøyd med påstandene vikarpresten kom med:
– Klart jeg blir sint. Det er urettferdig at noen sier at jeg ikke kan være prest fordi jeg er kvinne, men det er viktig at jeg tar sinnet innover meg og bruker det til noe fornuftig, sier hun.
Hun vil diskutere diskriminering i prestetjenesten, og ønsker å møte Mygland på en måte han ikke møter henne.
I Ulstein kyrkje er det to kvinnelige prester i tjeneste.
– Mygland har ikke noe til overs for kvinnene, og vil ikke ha noe med oss å gjøre. Jeg ønsker han alt godt, og vil ha noe med han å gjøre, sier soknepresten.
“Et kall fra Satan”
Selv har Holte også fått direkte kommentarer på hennes valg av yrket. Hun husker spesielt en episode fra tiden som ung teologistudent i Oslo.
– Det var noen som mente at vi ikke kunne ha fått et kall fra Gud, så da måtte vi ha fått det fra den andre siden. Fra Satan, forteller hun.
Da hun nærmet seg presteordinasjonan, var hun usikker på om det ble på hjemplassen sin, Volda. Årsaken var at biskopen i Møre på den tiden, Odd Bondevik, var imot at kvinner kunne være prester. Etter litt tid endret han syn, og Holte ble ordinert som prest i Volda for 21 år siden. Hun har respekt for den tidligere biskopen.
Margit Lovise Holte forteller også om kommentarer hun fikk i fjor.
– I nærområdet ble jeg kalt for «tausungepresten og jentungepresten i Vik». Det er jo til å le av når man nærmer seg femti, men det er ugreit, sier hun.
– Det koster mye å invitere han
Margit Lovise Holte har invitert Vidar Nes Mygland til å gjøre altertjeneste sammen. Han har ikke svart på invitasjonen enda.
– Hva koster det deg å jobbe sammen med en som ikke anerkjenner deg?
– Det koster mye. Det koster nok mye av han også, men vi må utnytte den kjærligheten som bærer kirka, den er større enn oss, sier hun.
Holte understreker at Mygland skal få være som han er og mene det han vil, men at man som prest sier ja til å stå for mer enn sitt private syn.
– Da sier du ja til å behandle folk skikkelig. Jesus var ikke en av dem som satte folk utenfor. Han tok folk inn. Han var ikke redd for å berøre kvinner. Det at Mygland ikke vil jobbe med kvinnelige prester, er motstridene med retningslinjene for prestetjenesten, sier hun.
Soknepresten forklarer at når hun tar på seg prestekjolen, trer hun inn i en rolle for den norske kirke og må spille etter deres regler. Det samme forventer hun av Mygland.
Vidar Nes Mygland ønsker ikke å kommentere Holtes invitasjon.
– Det neste som skjer nå er at jeg skal snakke med biskopen, og sammen bli enige om hvordan vi skal forholde oss til saken videre. Jeg har ingen ytterlige kommentar, sier Mygland.
Tirsdag 5. oktober ble Vidar Nes Mygland tatt ut av aktiv prestetjenesten inntil videre. Det er biskopen i Møre som har bestemt at vikarpresten tas ut av tjeneste. Det melder NRK.
Gått glipp av mange flinke prester
– En god teolog er alltid åpen for andre argumenter. Bibelen er også skrevet i en kontekst, og vi må huske på tiden den er skrevet i.
Det var ikke før sent i tenårene at Margit Lovise Holte så en kvinnelig prest. Hun husker følelsen fortsatt:
– Det var mind blowing, og gjorde inntrykk, forklarer hun.
Holte tror at kirken har gått glipp av mange flinke kvinner i prestetjeneste, fordi de har tenkt at det ikke er plass til dem der.
– Jeg håper folk vet at det ikke er lov med slik undertrykking, sier hun.
Holte viser til resultatene fra arbeidsmiljøundersøkelsen blant kvinnelige prester som ble lagt frem 4. mai 2021. Undersøkelsen ble gjennomført, fordi det kom fram flere personlige historier og rapporter om krevende arbeidsmiljø som følge av ulikt syn på kvinnelig prestetjeneste høsten 2020.
– Der kommer det frem at en av tre kvinner opplever krenkende opplevelser på jobb i prestetjenesten, opplyser Margit Lovise Holte.
Hun venter nå på konkrete tiltak for å forebygge diskriminering på arbeidsplassen.
– Diskriminering gjør det utrygt. Det er et samfunnsproblem. Kvinner har vært prester i over seksti år. Det bør jo ikke være et problem lenger da, sier Holte.
I likhet med andre yrker er det satte spilleregler. Margit Lovise Holte forklarer at spilleregelene for prester blir brutt når diskriminering forekommer.
– Prester skal behandle mennesker med respekt. Det er en dyp etikk i yrket som er teologisk forankret, slår hun fast.