Vi trenger å snakke mer sammen #gi8minutter
Den nasjonale markeringen av Verdensdagen for psykisk helse er i full gang, og årets tema fokuserer på noe så enkelt, men likevel så betydningsfullt - å snakke mer sammen.
Kampanjen oppfordrer alle til å sette av åtte minutter til å ringe noen man bryr seg om, og har derfor fått slagordet #gi8minutter. Den enkle handlingen å ta kontakt med noen, kan ha stor effekt på både egen og andres psykiske helse. I en tid der mange føler seg ensomme, er betydningen av gode relasjoner viktigere enn vi ofte tror.
Sosiale relasjoner er nøkkelen til bedre psykisk helse
Kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse, Anura Sankholkar, utdyper hvorfor årets tema ble "Vi trenger å snakke mer sammen".
– Dette er tredje året vi setter fokus på ensomhet og utenforskap, som vi ser er et alvorlig samfunnsproblem. I år ønsker vi å bidra til at flere opplever økt mening i livet gjennom det å snakke mer sammen, forklarer hun.
Psykisk helse er noe vi alle har, og som vi må ta vare på hele livet, understreker Sankholkar.
– Én av fem har ingen å snakke med når de har det vanskelig, og dette er noe vi må ta på alvor, sier Sankholkar.
Hun legger også til at én av tre personer under 44 år sliter med å finne mening i livet og har dårlig livskvalitet.
Gi åtte minutter
Kampanjen har hentet inspirasjon fra ulike forskningsstudier som viser at regelmessig kontakt med de vi bryr oss om kan ha stor innvirkning på vår livskvalitet.
– Konseptet "The Secret Power of the 8-Minute Phone Call" ble først introdusert av journalisten Jancee Dunn fra New York Times. Hun baserte det på en omfattende studie om lykke fra Harvard University, og dette inspirerte oss til årets kampanje, forklarer Sankholkar.
Hvorfor akkurat åtte minutter?
En studie fra 2021 viser at regelmessige telefonsamtaler på rundt ti minutter har en betydelig positiv effekt på ensomhet, angst og depresjon.
– Vi undervurderer ofte hvor mye det betyr å ta kontakt, selv bare for en rask innsjekk. En kort samtale kan ha en merkbar positiv effekt på vår psykiske helse. Det handler ikke om å bruke flere timer; åtte minutter kan ofte være mer enn nok, sier Sankholkar.
Arrangementer som bygger fellesskap
I år er det over 3200 markeringer av verdensdagen for psykisk helse her til lands. På Søre Sunnmøre er det planlagt flere arrangementer med fokus på årets tema. Ved Høgskulen i Volda blir verdensdagen blant annet markert med arrangementet "Hurtigvenn". Formålet er å gi studentene mulighet til å bli kjent med hverandre gjennom samtaler på åtte minutter. I følge arrangørene gir slike møteplasser deltakerne muligheten til å etablere nye vennskap.
– Vi vet at mange studenter opplever ensomhet, spesielt tidlig i studieåret. "Hurtigvenn" gir dem en enkel og uformell arena hvor de kan møte nye mennesker og kanskje skape varige vennskap, sier Elin Gundersen som er rådgiver på Høgskulebiblioteket.
Studentprest Ruth Eva Sollie understreker at gode relasjoner er en nøkkelfaktor for mental helse.
– Dessverre er det mange studenter som opplever lite mening i hverdagen sin. Relasjonen til andre er jo noe av det som både gir livet vårt mening og er en god ressurs når livet plutselig blir vanskelig. De små samtalene i hverdagen har veldig mye å si for hvordan vi har det. Derfor er vi opptatt av å koble folk sammen, forteller Sollie.
– Arena for nye vennskap
En av deltakerne på "Hurtigvenn" forteller at hun har vært med på flere arrangementer organisert av Høgskulen sin velferdsgruppe tidligere, og hun synes det alltid er like givende.
– Jeg synes det er bra man har fokus på relasjoner, jeg merker at det er det som hjelper meg mest, å snakke med andre. Da får jeg utløp for tankene som ofte bare spinner i mitt eget hode, sier hun med et smil.
Hun håper flere vil benytte anledningen til å snakke mer sammen, både for å skape nye vennskap og for å ta vare på de relasjonene vi allerede har.
#Gi8minutter - en enkel, men viktig handling
Kampanjeleder Sankholkar mener det er viktig å skape en kultur der det å ta kontakt med hverandre blir en naturlig del av hverdagen.
Alle har åtte minutter å sette av til noen vi bryr oss om.