NARKOSAKEN: Rettsaken om plantasjen på Standal avsluttes onsdag denne uka.

– Vi står overfor grove narkotikaovertredelser

I dag la aktor og flere forsvarere frem sine sluttprosedyrer. Politiadvokat Magne Kvalvik har lagt ned påstand om fengsel fra 2 år og elleve måneder til fire år og fire måneder fengsel for de seks tiltalte i saken.

Publisert Sist oppdatert

ÅLESUND: Sjette dag av rettsaken mot de seks tiltalte i narkosaken på Standal er gjennomført. Dagen gikk til vitneforklaringer, før det var prosedyrer fra aktorene og tre av forsvarerne. 

De tiltalte

Nordmann i 40-årene: Tiltalt for å ha leid ut eiendommen til tross for at han hadde kjennskap til at eiendommen ble brukt som plantasje. Han nekter straffskyld. Forsvarer er Roy Peder Kulblik.

Nordmann i 30-årene: Tiltalt for å ha tilrettelagt ved utleie, transportmiddel og strømforsyning. Han er også tiltalt for andre narkotikaforhold. Han sier seg delvis skyldig. Forsvarer er Oddvar Aarsæther. 

Mann i 30-årene: Tiltalt for medvirking av dyrking. Han skal ha handlet inn varer til dyrking, leid en konteiner, overført penger og gitt ordre til de som dyrket. Han erkjenner straffskyld. Forsvarer er Øyvind Bergøy Pedersen. 

Mann i 40-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Han erkjenner delvis straffskyld. Forsvarer er Erling Flisnes.

Mann i 30-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Han erkjenner ikke straffskyld. Forsvarer er Abdelilah Saeme. 

Mann i 40-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Han vil ikke ta stilling til spørsmålet om straffskyld. Forsvarer er Gustav Berg.

Den tiltalte nordmannen i 30-årene er fortsatt ikke tilstede. Rettsaken fortsetter fremdeles uten han. 

To vitner inntok vitneboksen tirsdag. Det første vitnet jobber i rustjenesten, og forklarte seg om kontakten med én av de tiltalte. Det andre vitnet er tidligere kjæreste til én av de tiltalte.

Bakgrunn

Mandag forrige uke startet rettsaken mot seks tiltalte i den omfattende narkotikasaken.

Ifølge tiltalene, har politiet beslaglagt omtrent 23 kilo cannabis, og stanset produksjonen av ytterligere 9,6 kilo. Totalt skal politiet ha funnet over 300 planter på gården.

Politiet aksjonerte mot en gård på Standal i Ørsta i januar i år. I låven fant de en cannabisplantasje. Flere menn ble pågrepet og siktet for å stå bak. 

Én av de tiltalte erklærte seg skyldig etter tiltalen. To av de tiltalte sa seg delvis skyldig. Huseier erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, sammen med én av de andre tiltalte. Den siste tiltalte nektet å svare på spørsmål og nekter å forklare seg for retten.

Aktors prosedyre 

Politiadvokat Magne Kvalvik åpnet prosedyren med å si at saken begynner å nærme seg en avslutning. Han fortalte om påtalemyndighetens syn på saken.

– Det er utvilsomt at det var en plantasje på Standal. Vi står overfor grove narkotikaovertredelser, hevdet Kvalvik.

Han forteller at påtalemyndigheten ser det slik at samtlige tiltalte har gjort seg skyldig i det som står i tiltalebeskyldningene mot dem.

Kvalvik la til at fem av de seks tiltalte oppfyller vilkårene for at de har drevet organisert kriminalitet. Dette gjelder alle tiltalte, bortsett fra nordmannen i 40-årene som er huseier. 

– Det er ikke en sak hvor tilfeldighetene har ført de sammen. Det er godt planlagt og profesjonelt drevet, påstod han. 

Kvalvik hevdet at alle de tiltalte skal dømmes i samsvar med tiltalen, bortsett fra huseier, hvor organisert kriminalitet utgår. 

AKTORER: Statsadvoakt Magne Nyborg og politiadvokat Magne Kvalvik er aktorer i saken. Sistnevnte la frem påtalemydighetens prosedyre.

Politiadvokatens forslag til fengselsstraff

Dette er fengselsstraffen som Kvalvik mener de ulike tiltalte bør dømmes til:

  • Nordmann i 40-årene som er tiltalt for å ha leid ut eiendommen: To år og elleve måneder
  • Nordmann i 30-årene som er tiltalt for å ha tilrettelagt for utleie, transportmiddel og strømforsyning: Fire år og fire måneder
  • Mann i 30-årene som er tiltalt for medvirkning av dyrkingen: Tre år og fem måneder
  • Mann i 40 årene som er tiltalt for selve dyrkingen: Tre år og fem måneder
  • Mann i 30-årene som er tiltalt for selve dyrkingen: Fire år
  • Mann i 40-årene som er tiltalt for selve dyrkingen: Fire år

Tilståelsesrabatten for de som har erkjent seg skyldig, inngår i aktors forslag til straff. De vil i tillegg få fradrag for tiden de har sittet i varetekt.

Forsvarernes prosedyre

Tre av forsvarerne holdt sin sluttprosedyre i dag. Første forsvarer ut var Gustav Berg. Hans klient er tiltalt for selve dyrkingen, hvor aktor foreslo en fengselsstraff på fire år. 

Berg kom med en påstand om at hans klient skulle frifinnes, subsidiært en fengselsstraff på to år og to måneder. 

FORSVARER: Gustav Berg holdt sin sluttprosedyre i dag.



Oddvar Aarsæther var neste forsvarer til å holde sin sluttprosedyre. Han er forsvarer for nordmannen i 30-årene som ikke har dukket opp i retten, siden første dag av rettsaken. 

Hans klient har tidligere erklært seg delvis skyldig. Forsvareren utdypet at dette gjaldt medvirkning for å ha tilrettelagt for plantasjen og oppbevaring av rusmidler. 

Aktor forslo en fengselsstraff på fire år og fire måneder. Aarsæther kom med påstanden om at hans klient må behandles på mildeste måte, og at han frifinnes for punktet om ruskjøring.

UTEN KLIENTEN: Forsvarer Oddvar Aarsæther sin klient er etterlyst over hele landet.

Videre holdt Abdelilah Saem sin prosedyre. Han er forsvarer til mannen i 30-årene som er tiltalt for selve dyrkingen. Aktor foreslo at hans klient skulle dømmes til fengsel i fire år.

Han argumenterte for at påtalemyndigheten ikke har lagt frem sterke nok bevis for at hans klient har vært med på å drive plantasjen. Han legger også vekt på at hans klient har vært ute av landet i store perioder da plantasjen var i drift.

– Det er ikke ført bevis for at han har medvirket, hevdet han.

FORSVARER: Abdelilah Saem fortalte retten hva medvirkning i en slik sak er.

Han påpekte også at dette ikke kan dømmes for organisert kriminalitet. Saem forteller at narkotikaforhold ofte krever organisering, men at det likevel ikke betyr at de er et ledd i en organisert, kriminell gruppe.

– Det er den minst organiserte gruppa jeg har sett.

Han avsluttet prosedyren med påstand om frifinnelse for sin klient, subsidiært at han behandles på mildest måte.

Saken avsluttes i Møre og Romsdal tingrett onsdag. Dommen i saken faller fredag 18.oktober.

Powered by Labrador CMS