
– Vi skjønner ikke hva som ligger utenfor husveggen vår
Øivind Vebenstad (58) gikk fra å være en utbrent politimann til turelsker. Han fant igjen livsgnisten i de vakre Sunnmørsalpene. Nå vil han inspirere flere til å gjøre det samme.
VOLDA: Øyvind og vennene hans har fått mye oppmerksom på Instagram gjennom profilen «Turvenner». Her har de samlet opp over 17.000 følgere, der de deler bilder fra fjellturene sine rundt på Sunnmøre.
Torsdag var han i Volda og holdt foredraget "Veien til lykke, første sti til høyre?".

– Det startet med at jeg hadde litt ekstra tid, og sammen med noen venner begynte å gå på turer sammen. Vi startet å putte bildene våre inn i en felles Instagram-konto, derav «turvenner».
Vebenstad forteller at det plutselig var mange som ga kontoen oppmerksomhet. De var uvitende om de ulike fjellturene og mulighetene Sunnmøre har å tilby, og ble inspirert til å starte selv.

– Det var starten, og det har blitt ufattelig mange turer fra vi begynte fram til i dag, sier Vebenstad.
Han sier at han ikke klarer å holde styr på hvor mange fjellturer de har gått nå, men viser til 25 000 bilder på kamerarullen sin – kun fra turer med konen sin på fjellet.
"Fikk det ikke inn med morsmelka"
Øyvind har ikke alltid vært dratt mot fjellet. Som født og oppvokst blant Norges vakreste fjell, skulle det ikke bli før i voksen alder at han forsto hvor heldig han var som var omringet av vakre fjell hver dag.
– Man skulle tro at jeg fikk friluftsliv inn med morsmelka, når jeg vokste opp i området som regnes som "indrefileten" av de vakreste fjellene i Norge, ler Vebenstad.
Vebenstad sier han gikk litt i fjellet som ung, men knyttet det mer til påsketurer og lignende. Han sier at han ikke vokste opp i en slags turfamilie, i speideren eller tett på turistforeningen.
– Jeg tror jeg har mange i min generasjon og vi som har vokst opp her egentlig ikke skjønner hva som ligger utenfor husveggen vår, sier han.
Den mentale påkjenningen
Vebenstad kan fortelle at han har levd et langt og innholdsrikt liv, men at hverdagen som småbarnsfar til fire og som fulltids-politimann, ble hektisk. Med oppfølging av barn, og som politimann i mange år, datt helgene bort.
– Jeg er en som jobber ekstremt mye. Det førte til at jeg ikke prioriterte egen helse, sier han.
Folk advarte Øyvind om at han risikerte å bli utbrent. Han bygde hus, jobbet i politiet og i Ålesund fotballklubb, samtidig som han holdt masse foredrag og hadde flere barn å passe på.
– Jeg hørte ikke på andres råd om å roe ned. Jeg møtte veggen og ble innlagt.

Etter innleggelsen fikk Vebenstad en åpenbaring om å ta vare på seg selv. Han innså at å komme seg ut og bruke masse energi, gir deg energi tilbake.
– Det ga meg overskudd. Man tenker klarere når man går på tur, og blir flinkere til å løse problemer, sier han.
I dag kombinerer Vebenstad turgåing med jobb som daglig leder for 70 ansatte på Sula Vekst, en bedrift med arbeid for folk med tilretteleggingsbehov. Her bruker han kunnskapen og erfaringen sin til å få flere ut i naturen.
Tur er tur
– Mange tror at om man skal lykkes, så må man nå toppen av fjellet. Det trenger ikke å være det, og man kan snu halvveis, sier Vebenstad.
Han ønsker å få flere til å forstå at Sunnmøre er beriket med mange flotte fjelltopper, og at det også er mange flotte dalfører å gå i.
– Man trenger ikke bare å gå. Man kan sykle, trille barnevogn, ha med telt eller kjøre i dalene. Tur er tur.