
– Vi gjør vårt beste for å minimere baller i naturen
Ifølge Norsk Golforbund forsvinner det rundt fire millioner golfballer i norsk natur hvert år.
GOLF: Kommunikasjonssjef for Norges Golfforbund, Tom Rosenvinge, forteller at golfballene er laget av et materiale som bruker lang tid på å brytes ned.
Både i Volda og på Hareid forsvinner baller fra golfbanen ut i naturen. I elva ved Volda golfklubb fant Nærnetts reportere over 70 golfballer. Se TV-reportasje nederst i denne saken.
Golfforbundet er mest bekymret for de store mengdene med plast som blir liggende igjen i naturen, der de ikke hører hjemme.
– Vi som golfidrett må ta ansvaret for å rydde opp etter oss, sier Rosenvinge.
Torgeir Parr Dimmen, leder i Naturvernforbundet i Ørsta og Volda, mener at effekten av forsøpling i naturen truer livsgrunnlaget for mennesker og dyr. Han fremhever derimot at det først og fremst er mest ødeleggende for dyrelivet og for livet i havet.
– I utgangspunktet er det ikke alltid den som forsøpler som tar ansvaret. Dette må vi gjøre noe med, sier Dimmen.

Nytt grep
Norges Golforbund har startet en avtale med Golfballdivers, for å plukke opp baller som havner i vannet hos golfklubbene.
– Det fine med denne avtalen er det er som en grønn økonomi. Klubbene tjener penger på å få det ryddet opp, i tillegg til at Golfballdivers har mulighet til å selge ballene tilbake igjen ut på markedet, sier Rosenvinge.
Daglig leder Sveinar Øvrelid i Sunnmøre Golfklubb på Hareid, forteller at har også gjort tiltak for å samle inn golfballer, som havner utenfor spillområdet. Om sommeren dykker noen av medlemmene etter golfballer i vannet I tillegg har noen medlemmer spesialtilpassa "fiskestenger" for å hente opp baller fra vannet, slik at de kan ta tilbake egne baller eller samle inn baller de ser i vannet.
– Vi er klar over at golfballer inneholder plast og andre materialer som kan ta lang tid å bryte ned. Derfor gjør vi vårt beste for å minimere tallet på baller som blir værende i naturen, sier Øvrelid.
Dugnadsdrevet klubb
Øvrelid forteller videre at de gjennomfører ballplukke-dugnader på drivingrangen to til tre ganger i året. De varer om lag tre timer og det er både styremedlemmer og medlemmer som plukker. Mange av medlemmene bruker også flere kvelder på å gå rundt banen og samler inn baller de finner i naturen.
– Vi setter stor pris på innsatsen til medlemmene våre, som aktivt går ut og samler inn golfballer for å holde området rent og miljøvennlig, sier Øvrelid.
– Vi følger nøye med på utviklingen av mer miljøvennlige alternativ og vurderer disse fortløpende. Siden golf er en presisjonssport, har det dessverre ennå ikke kommet et produkt som løser seg opp i vann uten at det går utover spillkvaliteten, forteller Øvrelid.
Se TV-saken fra Volda Golfklubb her: