
Føler seg overkjørt: – Mister hjemmene våre for å gi plass til ny vei
Ti bygninger skal rives når E39 Liadal skal utvides. Beboere som må flytte, mener planene er gjennomført uten reell dialog, og at hensynet til trafikksikkerhet og bedre tilgjengelighet har gått på bekostning av livene deres.

ØRSTA: Erlend Taftesund er vara til styret for Ørsta Venstre. Han forteller at han vokste opp i huset som nå skal rives, og hans, 80 år gamle mor fortsatt bor der.
– Min mor hadde sett for seg å bo der resten av livet, men nå må hun flytte. Hun tar det overraskende fint, men jeg synes det er trist, sier Taftesund.
Han peker på at beboerne føler seg overkjørt av prosjektet, og at de ikke har fått den nødvendige dialogen fra verken kommunen eller Statens vegvesen.
– Vi føler at vi ikke har blitt hørt. Forslag og klager har blitt avfeid.
– Vi blir ikke hørt
Flere grunneiere i området har foreslått alternative løsninger for å redusere rivingen, som for eksempel å bygge gang- og sykkelveien på oversiden av veien i stedet for nedsiden. Imidlertid har Vegvesenet avslått disse forslagene.
– Vi påpekte også det vi mener var en feil med målene deres – de hadde bommet med over 100 meter – men de mente det var riktig og nektet å ta nye mål, sier Taftesund.

Har forståelse, men vi er uenige
Prosjektleder Anni Kari Pedersen i Statens vegvesen sier at hun forstår at det er en vanskelig situasjon for de berørte, men avviser at det er gjort feil.
– Det ble brukt en eldre rapport i starten av planarbeidet, og den stemte ikke helt med den nye linja. Men dette ble justert før vedtak, og målene som ligger til grunn nå er riktige. Vi mener det faglige grunnlaget er godt, sier hun.
Pedersen forklarer at de har vurdert muligheten for å legge veien på oversiden, men at terrenget der er for bratt og krevende.
– Uansett hvor vi bygger, må veien utvides – og da går det dessverre utover byggene på nedsiden. Vi har ikke fysisk plass til å unngå det, sier hun.
Hun avviser at innspillene fra beboerne er ignorert.
– Vi har hørt dem, men vi er ikke enige med dem. Det er to forskjellige ting. Vi har forståelse for at det er krevende å miste hjem og eiendom, og vi gjør dette med respekt.

Kompensasjonen er fortsatt uavklart
Taftesund tror ikke kompensasjonene vil kompensere på noen måte.
– Nå blir hjemmet vårt revet, og vi får bare takstverdien i erstatning. Det er ikke nok til å skaffe noe tilsvarende i nærheten.
Pedersen sier derimot at spørsmålet om kompensasjonen ennå ikke avklart.
– Grunnervervet er ikke gjennomført ennå. Jeg kan ikke gå inn i detaljer om takst, for det er det egne fagfolk som jobber med, sier Pedersen.
Klagerne gir seg ikke
Selv om reguleringsplanen er vedtatt, har ikke klagerne gitt opp. I et brev til Ørsta kommune skriver Statsforvalteren at han er sendt en oppfordring til Kommunal- og distriktsdepartementet om å vurdere saken på nytt. Beboerne vurderer også å klage til Sivilombudet eller rettslig søksmål.
Statsforvalteren ser foreløpig ikke grunn til å stanse prosjektet, men påpeker i brevet at arbeidet uansett ligger langt fram i tid. Det kan ikke starte før det er bevilget penger og flere godkjenninger er på plass. Beboerne vurderer også å klage til Sivilombudet eller rettslig søksmål.