ØVELSE: — Vi er vanlige mennesker med ulike bakgrunner, med et felles ønske om å sikre landets trygghet, forteller områdesjef for Søre Sunnmøre, Ole Låbakk.

— Vi er over alt, alltid 

De siste årene har hendelser som krigen i Ukraina og politiske spenninger på verdensbasis ført til økt bekymring blant befolkningen. Hvordan står det egentlig til med Norges beredskap, og hva kan vi forvente dersom krigen kommer nærmere?

Publisert

Heimevernet er en styrke sammensatt av mennesker med ulike yrkesbakgrunner, ferdigheter og erfaringer. Alle medlemmene har fullført førstegangstjenesten og har deretter blitt videreført til Heimevernet. 

— Vi er vanlige mennesker med ulike bakgrunner, med et felles ønske om å sikre landets trygghet. Vi er til for at samfunnet, i en krise, skal kunne operere mest mulig normalt, ytrer områdesjef for Søre Sunnmøre, Hans Ole Låbakk. 

Heimevernets slagord er "Over alt, alltid." Dette kjenner områdesjefen seg godt igjen i. I lokalmiljøet får han ofte øye på folk som har vært i Heimevernet, eller som har tilknytning til det. 

— Jeg ser folk fra Heimevernet blant annet på jobb, fotballkamp eller søndagstur. Det er ikke sjeldent jeg får øye på en troppssjef, geværmann, mg-skytter eller en sanitetssoldat, sier han. 

Godt rustet om det blir krise

— Selv om det er usannsynlig at noe plutselig skjer her i området, er vi alltid forberedt på det uventede. Vi har utstyret vårt klart og trener jevnlig på å håndtere alle slags scenarioer. Det er en del av jobben å være forberedt på alt, forteller Sindre Monsholm, troppssjef for Heimevernets innsatsstyrke i Møre og Fjordane, bedre kjent under forkortelsen HV11. 

På landsbasis har Heimevernet over 40 000 soldater. Heimevernsdistriktet HV11 strekker seg fra Sognefjorden, gjennom Møre og Romsdal, til Trøndelagsfylket i Nord og grenser til Oppland i øst. I HV11 er det omtrent 2700 soldater og befal. Disse personene er klare for å rykke ut dersom en fare skulle inntreffe. 

— Det er ingen tvil om at vi er inne i en spesiell tid, hvert fall om man følger med på Debatten og i det offentlige. Kanskje kan man bli forundret over tonefallet og polariseringen som fremvises i media, men det er viktig å understreke at for oss militære styrker har vi et fast blikk på våre oppgaver. Selv om verdenssituasjonen er presset i dag, har ikke rollen vår forandret seg stort. For oss gjelder de samme oppgavene, og vi trener på de samme situasjonene, forteller distriktssjef for HV11, Richard Moen, og fortsetter: 

— Slik som Forsvarssjefen tidligere ytret så skal vi være bekrymret, men ikke redde. Det er viktig å være årvåken og påpasselige, men man trenger ikke være redd av den grunn. Vi er her for å beskytte og bistå, fastslår Moen. 

Kort reaksjonstid

Til tross for at de fleste i Heimevernet har en vanlig jobb og et vanlig liv, forventes de å reagere raskt ved behov. I tillegg til de militære oppgavene, er Heimevernet også en god støtte i forbindelse med blant annet søk og redning, skredulykker, leteaksjoner og brannslukning. 

— Vi har både utstyr og uniform lett tilgjengelig slik at vi kan reagere så raskt så mulig. Dette gjelder både militære og ikke-militære oppgaver, understreker troppssjef i HV11, Sindre Monsholm, og fortsetter: 

— Jeg håper at folk vet at vi er et aktivt Heimevern som skal være en trygghet for lokalbefolkningen. Noen ganger går vi sosial patrulje, som rett og slett er at vi viser oss i bybildet, slik at folk skal se nettop dette, forklarer troppssjefen. 

Powered by Labrador CMS