Her måtte Ørsta kommune møte for å forsvare seg etter å ha blitt beskyldt for æreskrenkelser

— Vært en stor påkjenning for meg

Torsdag møtte Ørsta kommune i Møre og Romsdal tingrett for å forsvare seg mot beskyldninger om ærekrenkelse.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: 

— Vi er ikke glad i konflikter. Vi synes det er kjedelig når vi må møte i retten og vi tror kanskje at det kan bli et størst tap for motparten, sa kommunedirektør i Ørsta kommune, Wenche Solheim. Dette etter flere timer i rettslokalene i Volda, torsdag ettermiddag.

Kommunedirektør i Ørsta kommune, Wenche Solheim, like etter rettsmøtet.

Dette er saken:

En mann fra Ørsta i 50-årene saksøkte Ørsta kommune for ærekrenkelse i forbindelse med et jobboppdrag i 2022. 

Kommunen ønsket å avsette ørstingen fra sin rolle som prosjektleder. Dette grunnet at de hevdet at personen ville utnytte stillingen for personlige fordeler, ettersom at prosjektet ble utført ved prosjektleders private bopel.

Dommer i saken, Elisabeth Wiik før rettsaken startet.

Prosjektlederens arbeidsgiver mottok en e-post fra Ørsta kommune med beskjed om at prosjektleder skulle trekkes fra oppdraget. 

Ørstingen reagerte med «sjokk og vantro» da brevets innhold ble kjent, og at mailen ikke personlig ble sendt til han. 

Mannen fra Ørsta ønsket en begrunnelse for avsettelsen fra kommunen og mente han ikke fikk tilstrekkelig med svar.

Som erstatning for å ha blitt krenket, kom det fram i sluttprosedyren at advokat Hogne Huus-Hansen og mannen fra Ørsta krever totalt i overkant av 78 000 kroner.

— Ikke egnet til å krenke

Ørsta kommune og deres forsvarer, Jørund Stig Knardal, mente at meldingen fra kommunen til fornærmedes arbeidsplass ikke er i strid med lovverket.

— Meldingen var ikke egnet til å krenke, og den må tolkes i riktig kontekst. Den ble sendt i en privat sammenheng, og det var ikke snakk om en pressemelding eller noe som ble offentliggjort i media, sa Knardal i sin sluttprosedyre. Han viste også til tidligere dommer om ærekrenkelser, hvor det ikke har endt med domfellelse.

Forsvareren påpekte videre at fornærmede tidligere har blandet rollene som privatperson og arbeidstaker ved å sende e-poster til kommunen der han har rettet kritikk mot den.

— Her er det en kollisjon med sammenblanding av interesser, sa Knardal avslutningsvis.

— Vært en stor påkjenning for meg

Advokat Hogne Huus-Hansen.

Da Nærnett snakket med advokat, Huus-Hansen, etter rettssaken sa han følgende:

— Rettsmøtet gikk som forventet. Ingen overraskelser fra motparten. Vi har vært i dialog med dem over lengre tid uten å bli enige om en løsning, sa han.

Ørstingen, som Huus-Hansen representerte, var preget etter rettsmøtet, men synes det var godt å bli ferdig i rettslokalet.

— Hele prosessen har vært en stor påkjenning for meg. Saken har vart siden 2022, så det er godt å bli ferdig, forklarte han.

Dommen er ventet å komme tidligst neste uke.

Powered by Labrador CMS