På Sunnmøre Kammermusikkfestival fikk Eirik Stave (19) sjansen til å vise frem sitt talent under drømmekonserten på Kårstad i Volda.

– Musikken har vært en viktig del av oppveksten min

Eirik Stave, en 19-år gammel pianist fra Ørsta, har lenge vært kjent som et stort musikalsk talent. Med en imponerende reise som begynte i en alder av fire år, har Stave utviklet seg til en av regionens mest lovende unge musikere. 

Publisert Sist oppdatert

Volda: På årets Kammerfestival fikk han endelig sjansen til å vise frem sitt talent på hjemmebane, en opplevelse han beskriver som både stor og rørende.

Musikk i blodet 

Musikk har alltid vært en viktig del av Eiriks liv. Med en bror som spilte piano, og en bestemor som både var pianist og pianolærer i Volda, ble Eirik tidlig eksponert for musikkens verden.

 – Jeg begynte å spille fordi broren min spilte piano. Det vekket lysten i meg, forteller han.

Bestemoren, som har undervist utallige elever, hadde en stor innflytelse på ham.

– Jeg har vokst opp med musikken som en del av hverdagen. Det har vært en viktig del av oppveksten," sier Eirik.

15 år med dedikasjon

Eirik begynte å spille piano da han var bare fire år gammel. Nå, 15 år senere, har han opparbeidet seg en betydelig erfaring som pianist. Til tross for de mange årene ved tangentene, føler han seg langt fra ferdig med musikken.

Sunnmøre Kammermusikkfestival

  • Stiftet: 2010
  • Sted: Søre Sunnmøre
  • Årlige tema: Varierer, 2024-temaet er "Kontrast"
  • Kunstneriske ledere: Annar Follesø og Wolfgang Plagge
  • Aktiviteter: Konserter, meisterklassar, komposisjonskurs, talentkonkurranser, kafékonserter og foredrag
  • Mål: Skape intime musikkopplevelser og fremme samarbeid mellom lokale og internasjonale musikere

Sunnmøre Kammermusikkfestival samler lokale og internasjonale musikktalenter til en uke fylt med musikkopplevelser. Arrangementene vil være gratis for studentene ved Høgskulen i Volda. 

– Som pianist kan man hele tiden finne nye ting å spille og jobbe med, så man går ikke tom for ideer, sier han, og understreker at det selvfølgelig er perioder med opp- og nedturer i motivasjonen.

En kontrollerbar nervøsitet

Å stå på scenen kan være utfordrende, spesielt for unge musikere, men Eirik har etter hvert lært å kontrollere nervene.

– Nervøsiteten varierer veldig ut ifra situasjonen. På solokonserter kjenner jeg at jeg er litt nervøs, men jeg begynner å greie å kontrollere det. Da blir jeg akkurat passe nervøs, sånn at jeg kan holde fokus, istedenfor at nervene går over styr, forklarer han.

Musikken lever i kroppen

På Kammerfestivalen imponerte Eirik ved å spille uten noter, noe som for mange kan virke som en umulig oppgave. For Eirik er det et resultat av mange timers dedikert øving.

– Når man bruker mye tid på å øve inn et stykke, så setter det seg etter hvert i fingrene, i hodet og i kroppen. Det er noe man må øve på, forteller han, og legger til at det etter hvert også kommer naturlig.

Synnmøre Ungdomssymfoniorkester spilte på åpningskonserten under årets Kammermusikkfestival. Ungdommer fra hele regionen møttes i Volda for å spille musikk sammen. Kammermusikk er som oftes klassisk musikk som spilles i mindre rom. Dette gir publikum helt unik musikalsk opplevelse, hvor de kan merke vibrasjonene av instrumentene som spilles på.

En stolt Ørsting i København

Selv om Eirik nå er bosatt i København, hvor han studerer på musikkonservatoriet under veiledning av Jens Ellekjær, er han stolt av sine røtter i Ørsta.

– Det er veldig forskjellig fra å komme fra lille Ørsta til København. Men selv om det har vært utfordrende, har jeg funnet meg godt til rette, sier Eirik, som nå er i sitt andre år av bachelorstudiet.

Fremtiden ser lys ut

Med store drømmer om å kunne leve av musikken, er Eirik klare for de utfordringene som måtte komme.

– Akkurat på hvilken måte kommer an på hvilke muligheter jeg får, om det blir som solist, kammermusiker eller lærer. Det er vanskelig å spå enda, men jeg håper å kunne leve av musikken, sier han optimistisk.

Kammermusikk har en spesiell plass i Eiriks hjerte.

– Jeg har vokst opp med kammermusikk. Det er noe helt spesielt med den, fordi du ikke bare er i din egen boble, men en del av et ensemble som prøver å skape noe sammen, sier han.

På Kammerfestivalen fikk Ørsta se hva den unge pianisten er i s

tand til, og det er ingen tvil om at Eirik Stave er et navn vi kommer til å høre mer om i årene som kommer. Med et hjerte som banker for musikken og en dedikasjon som få andre, ser fremtiden lys ut for det unge talentet.

Powered by Labrador CMS