OPPFYLLELSE: Drømmen om å lage lokal kaffe til befolkningen går i oppfyllelse.

Unge gründere satser alt på å leve av kaffe

Fra en kjeller i Volda sprer duften av nybrent kaffe seg. For Fanny og Brynjar Muren begynte det som en felles hobby på kveldstid. Nå er den store drømmen og kunne leve av å produsere god kaffe til lokalbefolkningen.

Publisert Sist oppdatert

Kaffeentusiasten Brynjar Muren har studert biologi og kjemi. Han oppdaget kaffens verden sent, men ble raskt fasinert. Under studietiden i Trondheim fikk han øynene opp for kvalitetskaffe.

PLANEN: For Fanny og Brynjar Muren er planen og fortsette å vokse, og lage god kaffe lokalt.

Sammen med kona Fanny Muren har de nå startet en egen nettside der de selger lokalbrent kaffe. I Ørsta og Volda kjører paret rundt og leverer kaffe til lokalbefolkningen.

– Det er kjempekjekt å starte noe eget i Volda, for folk er så positive. Alle vi møter på heier på de som prøver å lage noe nytt, forteller Brynjar.

Startet som et nyttårsforsett

Paret flyttet tilbake til Volda, i koronatiden, for to og et halvt år siden. Da startet de opp kaffebrenneriet, med eget brenneri i kjelleren. Det som først var en hobby, har nå blitt til en felles bedrift som holdes flytende mest på kveldstid, etter at barna er lagt.

EKSPERIMENTERE: Det er gøy å leke vitenskapsmann ved kjøkkenet, sier Brynjar Muren.

– Vi startet det egentlig som en hobby. Men etter hvert innså vi at vi ville noe mer. Derfor satte vi oss et nyttårsforsett i 2024. Vi skulle starte en business og selge vår egen kaffe, forteller Fanny. 

Når nyttårsforsettet kom i oppfyllelse, har Fanny og Brynjar Muren flere prosjekter de vil fullføre.

– Det er et spennende prosjekt som ligger framfor oss, men det er litt for tidlig å avsløre, legger Brynjar til. 

Sjonglere tid og ressurser

Veien fra hobby til småbedrift har ikke vært uten utfordringer. Med tre barn og full jobb på dagtid, har paret vært nødt til å sjonglere tid og ressurser.

Brynjar Muren lærte å designe kaffene på internett.

– Den største utfordringen er nok tid. Vi har tre barn, og vi var fast bestemt på at dette ikke skulle gå utover familielivet. Og det føler jeg at vi har klart, sier Fanny.

Fanny og Brynjar balansere kaffebedriften og familielivet ved å fordele arbeidsoppgaver og god arbeidsmoral. Fanny har hovedansvaret for designing av kaffeposenes etikette. Designet på kaffeposene er inspirert av Sunnmøres natur. Paret er opptatt av at kaffen de produserer skal ha et lokalt fokus, og at kaffen deres ikke smaker som alle andre poser fra daglivarebutikkene. 

– Vi henter mye inspirasjon fra omgivelsene rundt oss, og prøver å få en lokal vri på det. Til jul hadde vi juledesign, og nå har vi vinterdesign med fjell – ekte sunnmørsk, forteller Fanny.

– Brynjar har tatt seg av å virkelig forstå maskinene og sette seg inn i hvordan alt fungerer, fortsetter Fanny videre. 

DESIGNER: Fanny Muren viser de gamle etikettene. Nå er det et nytt design på vei.

Fra kjellerdrift til store drømmer

I dag driver ekteparet sin egen nettbutikk og leverer kaffe både lokalt og til resten av landet. Men med dagens utstyr er det ikke mulig å gjøre dette til en fulltidsjobb enda.

– Vi må investere i mer utstyr for å kunne satse for fullt, men det tar tid. Det er ikke noe man blir rik på i begynnelsen. Vi har ikke brukt ekstremt store summer enda, sier Brynjar.

Det er ikke andre lokale kaffebrennerier som er største konkurrenten, men kaffehylla i daglivarebutikkene. 

PRØVE OG FEILE: Det er en morsom prosess å smake seg frem til den beste kaffen, forteller Brynjar.

– Vi vil at folk skal få øynene opp for at det finnes noe mer der ute. En kopp nykvernet kaffe om morgenen er en fantastisk opplevelse, sammenlignet med filtermalt kaffe som har stått en stund. Det er en slike smaksopplevelser vi vil gi til lokalbefolkningen, fortsetter Brynjar.

Foreløpig er planene å fortsette kaffebrenneriet slik de gjør det nå. Men på sikt drømmer de om å kunne leve av lidenskapen sin.

– Vi har ingen umiddelbar plan om å starte en kaffebar, for det er veldig tids- og stedsbundet. Men om 10-15 år hadde det vært utrolig kult å ha en egen kaffebar med vår egen kaffe, sier Fanny.

Ekteparet tror at kaffe kan gi noe mer til folk en bare en oppkvikker på morgningen.

– Det er ikke bare kaffe - men heller et sosialt lim. 

–  Lokalbefolkningen møtes, snakker og nyter god kaffe. Det er akkurat det vi ønsker å skape med vårt kaffebrenneri, avslutter Brynjar Muren. 

60 KILO KAFFE: Paret har investert i store kaffeposer fra ulike land.

Hør radiosaken her! 

Powered by Labrador CMS