UNDERVISER: Trude Dalene holder kurs i linedance for alle nivåer flere ganger i uken.

Trude holder liv i tradisjonsdansen

– Jeg motiveres av danseglede.

Publisert Sist oppdatert

I det jeg åpner døren, flyter lyden av «Boogie shoes» ut av salen i Ørstahallen. Her underviser Trude Dalene både nybegynnere og viderekomne i linedance.

Ved årtusenskift hadde ikke Dalene noe særlig forhold til denne dansestilen. Hun som alle andre tenkte linedance bare var boots, hatter og Texas-stemning. Nå ønsker hun å vise flere hva linedance egentlig er.

Starten på en livslang hobby

En hyggelig dame med bein i nesa møter meg i den store dansesalen. Her har hun tilbrakt utallige timer på å lære bort linedance. For over 20 år siden deltok hun selv på et kurs. Det skulle bli inngangsportalen til den livslange hobbyen.

– Jeg og en venninne bestemte oss for å ta sakene i egne hender da kurset var over. Hvis vi ville drive med linedance, var eneste alternativ å starte kurs selv.

Med en allerede etablert kjærlighet for countrymusikk ble hun bitt av basillen. Det viste seg å ikke bare være en dans på roser.

For tyve år siden var ikke tilbudet slik det er nå. Ingen Youtube-koreografier å se på, eller sosiale medier profiler som la ut inspirasjonvideoer og dansetrinn.

– Vi måtte starte helt fra "scratch" med å lære oss å lese koreografier. Det betydde å lære seg et dansespråk som vi ikke kunne noe om. I dag kan man se en youtubevideo og vurdere om man liker dansen, mens vi måtte lese og lære hele koreografien. Så måtte vi starte på nytt om vi ikke likte den.

Likevel skulle venninnene hevde seg godt i dansesjangeren. Etter noen år deltok de i NM og vant både gull og sølv.

– Det føltes utrolig godt å vinne og vite at vi var helt selvlærte. Andre hadde profesjonelle trenere og utstyr, mens vi bare hadde oss selv å stole på.

NM: Asteid Hustadnes, Anne Marthe Bjørndal Hellen, Ann Katrin Hjorthaug, Trude Dalene, Gunnhild Hustadnes og Annelin Wangen deltok i NM på begynnelsen av 2000-tallet.

Pause

– For mange år siden bestemte jeg meg for å dra til sjøs. Det ble for tungvint å kombinere med å holde kurs, dermed ble danseskoene lagt på hylla.

Å bli selvlært norgesmester i linedance, ved siden av jobb og små barn, tyder på mye pågangsmot og dedikasjon; egenskaper det virker som Trude går gjennom livet forøvrig med.

På sjøen

I 2008 dro hun til sjøs for å jobbe på båt. Et kanskje utradisjonelt valg.

– Jeg liker nok at ting ikke er helt a4. Jeg har hvert fall ikke likt å skulle passe inn i en a4 boks. Kombinasjonen med at det passet min daværende livssituasjon gjorde at det ble slik.

Hun forteller om et mannsdominert yrke med tøffe tak og mye læring, om å tørre å ta plass og å stå opp for seg selv. Det skulle bli 15 innholdsrike år.

– Jeg tror jeg kunne skrevet bok om alt vi opplevde der, ler hun.

Tilbake i bygda la hun sjølivet fra seg og begynte å savne dansen. Igjen ble hun minnet på at eneste mulighet for å drive med dansetypen her, var å starte selv.

Etter fem år med kurs og samlinger holdes dansen fremdeles i live i bygda. I Ørstahallen trener hun nærmere 50 deltakere i alle nivåer.

– Jeg synes noe av det fineste med linedance er at alle kan være på gulvet samtidig. Det er ikke mange sporter man ser en på 70 og en på 13 opptre sammen.

Ørsta Linedance klubb

Nå er danseklubben godt etablert på Sunnmøre og har til og med fått sin helt egne sang.

–  I sommer danset vi på Trandal countryfestival da en av artistene ble så fascinert av oss at hun laget en sang om Ørsta Linedance klubb. Så kom hun hit, og vi laget dans og musikkvideo forran fjellene her, ler hun.

COUNTRYSTJERNE: Erika Jansson er svensk countryartist og lot seg inspirere av Ørsta Linedanceclub til å lage en sang om de.

Dalene forteller at det krever mye tid og energi å holde slike kurs. Det er mye som skal ordnes i forkant, korograferes og settes i stand.

Hva motiverer deg til å fortsette?

– Danseglede motiverer meg. Det gir meg så mye å kunne holde på med denne type dans. Så er det gøy å se hvor mange som blir overasket over hva linedance egentlig er. Det stammer fra ballroom og er en blanding av alle dansestiler, med flere underkategorier,  ikke bare country og boots. 

Denne gangen er de omtrent ti damer på nybegynner kurset, som har pågått i seks uker. Det er ingen tvil om at dansegleden er tilstede.

– Jeg har vært med siden dag èn, da kurset ble holdt i kjelleren på samfunnshuset. Jeg synes det er helt fantastisk å være her.

FORNØYD: Oddbjør Langøy har vært deltaker på kurset siden oppstarten for fem år siden. Hun gleder seg over de ukentlige dansetimene.

Selv om hobbyen krever mye tid og planlegging, kommer stå-på viljen Trude har vist til nytte igjen. 

– Jeg har ingen plan om å gi meg enda.

Powered by Labrador CMS