Tre kommuner mottok gladnyhet
I forslag til statsbudsjettet for 2025, som legges frem 7. oktober, foreslår regjeringen å utvide gjeldssletteordningen i 189 nye kommuner. Tre kommuner på Søre Sunnmøre er blant disse.
STATSMINISTER: Jonas Gahr Støre er positiv til forslaget, men forteller om bakteppet bak den gode nyheten.
– Det er at i de minst befolkningsrike kommunene våre, litt under 200, så er det en utvikling der de unge reiser, og det blir boende eldre mennesker igjen. Over tid så går ikke det opp. Så vi gjør flere ting som skal gjøre det attraktivt for unge mennesker å kunne velge å bo i de kommunene, forteller Støre.
Videre forteller han at folk må være fri til å velge hvor de bor uavhengig om det er en stor eller liten plass, men tror en slik fordel kan være med på å få flere til distriktet.
– Med å gi en kutt i studiegjelda, så kan det gi et ekstra påskudd til at noen vil velge å bo deler eller hele livet sitt i de kommunene. Vi har flere andre tiltak med billigere ferge, billigere kortbanenett fly. Men dette går jo rett på det som handler om utdanning, og vi tror det kan være viktig for mange, forteller Støre avslutningsvis.
Må kombineres
Ordføreren i Sande kommune, Dag Arne Vaagen, synes det er en god nyhet for kommunen, men mener at det kanskje ikke vil være nok.
– Isolert sett er det et positivt tiltak, men det må også kombineres med andre tiltak for at det skal ha den effekten regjeringen ønsker. Det kan også bli en utfordring for utkantene, forteller Vaagen.
Han mener at det kan bli en utfordring å rekruttere folk til oppgaver i Sande kommune.
– Samtidig håper en alltid at tiltak skal virke, og det er en utfordring at ungdom ikke blir tilstrekkelig igjen i kommunen.
Riktig prioritering?
Kommunedirektør i Herøy, Trond Arne Rossi Aglen, forteller at Herøy allerede sliter med rekruttering av kompetanse.
– Det er en positiv nyhet at Herøy er blant de nye kommunene som går under forslaget om å utvide gjeldsletteordningen.
Aglen er noe kritisk til om dette var en riktig prioritering.
– Samtidig kan en jo lure på om det er rett prioritering for staten, med tanke på å få folk til og flytte til distriktene. Dette er jo snakk om statlig politikk, forteller Aglen.
Han håper dette kan bidra til å gjøre Herøy enda mer attraktiv som arbeidsplass.
– Hvis en slik ordning kan bidra til å rekruttere kompetanse er det en vinn-vinn situasjon.
En utvidet ordning
– Dette vil utvide ordningen vi har hatt, som har kostet kommunen en halv million i året hvert år siden 2017. Nå tar staten ansvar forteller kommunedirektør i Vanylven, Andreas Christian Nørve.
Vanylven kommune har hatt en lignende ordning siden 2017, hvor ansatte i kommunen får nedbetalt sin studiegjeld.
– Jeg er ikke sikker på hvordan bosettingsmønsteret i Vanylven vil endre seg, unge vil kanskje velge å flytte tilbake, men det er vanskelig å si.
Nørve er likevel ikke sikker på om dette er løsningen.
– Det er et riktig steg på veien, og vi håper at det har en effekt på sikt.