WHISTLER, CANADA: Torje Seljeset (i midten) i aksjon for Norge

Torje (18) har store drømmer for fremtiden

Kombinertløperen Torje Seljeset fra Hornindal har markert seg med gode internasjonale resultater denne vinteren. Nå drømmer det unge talentet om å bli best i verden.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA/ LILLEHAMMER

- Junior-VM var sesongens hovedmål, og da var det moro å ta sølv i lagkonkurransen

Det er drøye to uker siden mesterskapet i Canada. På telefon snakker vi med den ydmyke horndølen som holder til på Lillehammer. I går konkurrerte han på Rena i Continental Cup der han ble nummer 19.

- Hoppingen var god, men langrennet var langt under pari. Jeg håper å slå sterkere tilbake i de neste konkurransene.


Uttatt til Continental Cup før jul

Det har vært en god sesong for unggutten. Før jul ble Torje uttatt til å representere Norge i Continental Cup i finske Ruka. Der slo han godt fra seg, og ble nummer åtte og ni individuelt. Grunnen til at resultatene ble så gode, mener han er prestasjonen i hoppbakken.

- I Ruka blir man godt belønnet for god hopping, og det fikk jeg til. De siste to årene har jeg hatt en god fremgang i hoppbakken.


Solid etappe

WHISTLER, CANADA: Det norske laget tar av seg lua samtidig som den tyske nasjonalsangen blir spilt. Torje står foran til høyre.

For drøye to uker siden var det junior-VM i Whistler i Canada. Der spilte Torje en nøkkelrolle for Norge da de tok sølv i lagkonkurransen. Norge gikk først ut etter hoppingen, rett foran Tyskland og Østerrike, og kampen om medaljene sto mellom disse tre nasjonene. På de første to etappene fulgte de tre nasjonene hverandre som skygger. I vekslingsfeltet sto Torje klar for å gå tredje etappe for Norge.

- Tyskland hadde en veldig sterk løper på fjerde etappe, så målet mitt var å få en luke ned til de andre lagene. Jeg gjorde et kraftig rykk mot slutten, og merket at jeg fikk noen meter.

Da han klappet den norske ankermannen på skulderen, var forspranget ned til Tyskland og Østerrike åtte sekunder. Luken ble hentet inn igjen på siste etappe, og Norge endte som nummer to, bare noen små sekunder bak gullvinner Tyskland.

- Det var litt surt å ikke ta gullet, når vi var så nære, men vi var også veldig fornøyde med andreplassen. Uansett var det en stor opplevelse å gå junior-VM, som har vært sesongens hovedmål.


Debut på plastdekke

Torje har vært aktiv hele livet, og drev i utgangspunktet med langrenn og skiskyting. En sommerdag lånte han hoppski og prøvde seg i en 15-meters bakke med plastdekke i Bjørklibakkane i Stryn. Det skulle bli starten på kombinertsatsingen.

- Jeg syns det var utrolig moro å hoppe. Senere det året fikk jeg prøve meg i en 40-meters bakke på snø, og siden har jeg brukt mye av tiden min på kombinert. Det er hjemme i Hornindal at jeg har lagt grunnlaget for å bli god på ski.


Mye trening må til

WHISTLER, CANADA: Sølvmedaljene som ble utdelt til det norske laget.

Hver uke trener Torje to hoppøkter, med totalt 12 hopp.

- Man får ikke tid til mer enn seks hopp på hver økt. Det er derfor viktig å være skikkelig skjerpet på hvert hopp for å få mest mulig ut av treningen.

Når man legger til utholdenhet- og styrketrening ligger treningsmengden på 15-16 timer på en normal uke.

- For meg er det viktig å bevare eksplosiviteten i beina for å hoppe langt. Trener man for mye mengde på ski så vil det gå negativt utover prestasjonen i hoppbakken. Det er en balanse som man er nødt til å mestre.


Vil bli best

Torje går sitt andre år på toppidrettsgymnas på Lillehammer. Der har han tilgang til et av landets beste hoppanlegg i tillegg til at vinteren der er lang og stabil. Hjemme i Hornindal er det mer varierende skiføre, og det å flytte til Lillehammer var nødvendig.

- I Hornindal har jeg lengre reisevei til skiløyper og hoppbakke, og det er ikke alltid at hoppbakken er preparert. På Lillehammer er det bare noen minutter til treningsanleggene, og forholdene ligger til rette for å utvikle seg som kombinertløper.

Ambisjonene for fremtiden, er klare:

- Målet er å bli så god som mulig. Jeg vil bli best i verden.




Powered by Labrador CMS