SNUSBRUK BLANT UNGE: Unge diskuterer snusbruk, et økende problem blant denne aldersgruppen.

- Tobakkindustrien rekrutterer flere til nikotinavhengighet

På knappe 20 år er det dobbelt så mange unge som snuser i Norge i dag. Det er mindre helseskadelig enn røyking, men Helsedirektoratet advarer.

Publisert Sist oppdatert

Kortsversjon

  • Langt fler i aldersgruppen 16-34 år snuser i Norge i dag enn i 2005.
  • Direktør i Helsedirektoratet, Erlend Bø, er kritisk til tobakkindustriens virksomhet, som han mener får flere til å snuse.
  • Bruk av snus kan negativt påvirke hjernens områder for impulskontroll, konsentrasjon og læring, spesielt blant unge.
  • Langvarig snusbruk kan øke risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

KRITISK: Erlend Bø er kritisk tobakksindustriens virksomhet.

Økende snusbruk blant unge er en trend helsemyndighetene ser på med bekymring. Til tross for at flere bytter ut sigaretten med snus er det en utvikling Erlend Bø, avdelingsdirektør i helsedirektoratet ser på med bekymring. 

—Selv om røyking gir mye høyere helserisiko enn snus, er det å snuse ikke uten risiko. Snus inneholder kreftfremkallende stoffer, og nikotinet er svært avhengighetsskapende, sier Bø.

Avdelingsdirektør Erlend Bø er også svært kritisk til tobakksindustriens virksomhet for å flere til å snuse. 

— Tobakkindustrien driver aktivt for å rekruttere flere til å bli nikotinavhengige, med å blant annet ved å utvikle nye produkter. 

 Erlend Bø mener det også er flere faktorer som gjør at snusbruker øker blant unge, gruppepress og nysgjerrighet på rus. Bø tror også at enkelte kan undervurdere hvor farlig man tror snus er, fordi de fleste vet at sigaretter er veldig skadelig for helsen. 

Ingen plan om å slutte

Voldastudentene Linus Johansson og Sondre Martinsen har ingen plan om å slutte med det første, til tross for artikler de leser om hvor farlig snus kan være. 

— Jeg blirl litt stresset når jeg leser VG artikler om snus, sier Martinsen-

Ved siden av humrer Johansson og legger til at han tenker å trappe ned først, eller bytte ut brun snus med hvit før han slutter. 

DROPPER 3 LAPPER: Snusere kan synge med 612: - "jeg dropper 3 lapper bare på." En snusboks koster i dag rundt 90 kroner.

Førsteårsstudentene har begge snust i noen år og det virker ikke som noen av de egentlig vet hvorfor de begynte med den helseskadelige hobbyen. 

— Det startet først på fest, også begynte det for alvor i militæret, da t det veldig godt. På en skala fra 1-10 på hvor avhengig jeg er, så vil jeg si at jeg er på en nier, sier Johannsson. 

Da jeg spør Martinsen om hvorfor han begynte har han ikke noe godt svar.

— Det vet jeg ikke, det bare skjedde da jeg var 16 år gammel, sier Martinsen. 

Negativt for helsen

Snus kan ha en rekke negative konsekvenser for helsen. De brune eller hvite posene man nytter under leppen inneholder en rekke kreftfremkallende stoffer. Om unge bruker snus i ungdomstiden kan det påvirke områdene i hjernen som styrer impulskontroll, konsentrasjon og læring i negativ forstand. Snusing kan også vært svært skadelig for gravide og unge personer med hjerte- og karsykdom. I tillegg kan snusing øke sjansen for diabetes type 2. 

Skremmende statistikk 

DOBLING: Fra 2005 til 2023 er det dobbelt så mange som oppgir at de snuser daglig.

Tallene fra både SSB og Ungdata viser en dobling av snusere blant unge i Norge. I 2005 var det 10 prosent i aldergruppen 16-24 som oppga at de snuste daglig. I samme aldersgruppe oppgir nå at 20% bruker snus daglig. Aldersgruppen som viser størst økning er dem mellom 25 og 34 år. I 2005 var det 9% som sa de snuste daglig, knappe ti år senere har det økt til 29%.

Hvorfor er det så vanskelig å slutte?

 Å slutte med snus kan være et mareritt for både den som slutter og de som er rundt, men hvorfor er det så vanskelig? 

— Nikotin er et svært avhengighetsskapende giftstoff. Etter man slutter vil kroppen reagere på at den ikke lenger får nikotin til kroppen som den er vandt til. Det kan slå ut på flere måter som rastløshet, irritasjon, konsentrasjonsvansker og at man føler seg nedfor, sier Bø.

 Plagene som kommer når en prøver å slutte vil heldigvis avta etterhvert legger Bø til, men mange sliter med den psykiske avhengigheten. Det finnes dog flere gode teknikker,  som å slutte å assosiere snusen med noe godt eller positivt. 

— Å bryte denne vanen tar ofte lenger tid, men det finnes både kognitive teknikker og annen hjelp for å få bukt med med dette også, fortsetter Bø.

Hjelp, jeg vil slutte!

 Heldigvis for deg, om du ønsker å slutte, finnes det flere gode teknikker til å få slutt på snusbruken. 

Det første en kan gjøre er å sette seg ned og skrive hvorfor man ønsker å slutte å snuse, samtidig kan man bestemme seg for en dato snusingen skal ta slutt. 

Videre kan det være lurt å legge en plan for den første uken og laste ned "Slutta" appen. Det er også lurt å holde seg i fysisk aktivitet når man kjenner at suget etter snus kommer. Bruk nikotinlegemidler for å dempe abstinensene. 

Fortell venner og familie om at du ønsker å slutte, be om støtte fra de rundt deg. 

— Hvis du kjenner noen som skal slutte er det viktig å støtte opp om dette, vær litt ekstra raus og omsorgsfull i denne perioden, sier Bø.

 

Powered by Labrador CMS