
Terrengsykling: Hvordan forhindre ulykke
Terrengsykling er en sport som kombinerer fart, teknikk og naturens utfordringer, men det er også en sport med høy risiko for skader. For å redusere sjansen for alvorlige ulykker er det avgjørende å være godt forberedt, og å ta hensyn til både utstyr, terreng og egne ferdigheter.
VOLDA: Det er faktisk en del hensyn man kan ta for å minske sannsynligheten av en alvorlig ulykke.
Ved å følge Stivettreglene til Norsk Organisasjon for Terrengsykling, får vi vite hvordan vi skal ta hensyn til andre når vi er på tur i terrenget, men dette er ikke nok for en trygg opplevelse.
Viktigheten av beskyttelsesutstyr

En av de som virkelig har erfart hvor farlig terrengsykling kan være er Sigurd Groven. For ti år siden ble han lam som følge av en ulykke der han mistet kontrollen og kolliderte i et tre. Groven forteller at han alltid pleide å bruke nakkekrage, men akkurat denne dagen hadde han hastverk for å rekke kompisene han skulle sykle sammen med, og dermed ble nakkekragen liggende igjen i bilen.
– Den dag i dag vet jeg ikke om det hadde reddet meg – men jeg anbefaler alle å bruke det, forteller Groven.
Han legger til at nakkekrage er en omdiskutert form for beskyttelse hvor enkelte også mener at det i noen tilfeller faktisk kan forverre en skade.
Både Høydal og Groven snakker om viktighetene av å bruke beskyttelsesutstyr som kan redusere risiko for skade på hodet, nakke, ryggsøyle og vitale organer. Mindre beskyttelse, men også viktige, er albue- og knebeskyttelse.
– Hjelm er selvfølgelig det viktigste av alt, sier Sigurd Groven.
Risikovurdering
Groven snakker mye om det å være hensynsfull med sporten og passe på sine egne grenser og evner.
– Ta gode risikovurderinger og heller tenke deg om en gang til hvis du er usikker på noe, sier Groven.
Han mener at det er viktig å vurdere hva slags terreng du skal sykle i, og tilpasse farten deretter.
Det er kvaliteten på utstyret, og ikke prisen, som har mest å si.
Groven anbefaler at man har en sykkel som er designet for å absorbere store slag og støt, med fulldemper.
– Den bør tåle å kjøre bratt rundt et ruskete terreng for da reduseres sjansen for eventuelle krasj eller fall betydelig. Det er også viktig med gode dekk, riktig lufttrykk, riktig innstillinger på demperne, sier Groven.
Terreng og værforhold
Ifølge en undersøkelse fra 2023, er de vanligste skadene for terrengsyklister mindre skader som skrubbsår og forstuinger, mens mer alvorlige skader som hode- og ryggmargskader er mindre vanlige, men potensielt mer alvorlige.
– Detter jeg en gang, så tar jeg det litt roligere, forteller Høydal som understreker at hjelm er det viktigste uansett hvordan forholdene er.
Våte stier kan være ekstra glatte og utfordrende, og det er derfor viktig å tilpasse kjørestilen etter forholdene. Dette demonstrerte Høydal og viste at enkelte parti i terrenget var for glatt å kjøre på denne regnfulle dagen. Groven påpeker at man bør teste underlaget før man gir full gass, spesielt når stiene er våte eller gjørmete.
Dette er Høydal og Groven sine fire beste råd for å redusere risiko:
1. Bruk riktig beskyttelsesutstyr, som hjelm, nakkekrage og kroppsrustning.
2. Velg en sykkel som passer terrenget, med gode dempere og dekk.
3. Vurder værforholdene og tilpass hastigheten etter terrenget.
4. Kjenn dine egne ferdigheter og vær realistisk i risikovurderingen.
Se videoreportasjen under:
Foto/redigering: Mali Constanze F. Aulie & Yasmin N. Bickford