"Syndromet" herjer studiebygda: - Det har definitivt gjort noe med meg

Syv av ti studenter ved Høgskulen i Volda er kvinner. Den skjeve kjønnsratioen påvirker også studentenes privatliv.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: For alle studenter som holder til i den lille studiebygda mellom fjellene på Søre Sunnmøre er "Voldasyndromet" et kjent begrep. Fenomenet som visstnok skal gjøre det enklere for mannlige studenter å finne seg selskap er langt fra en myte, ifølge en datingforsker ved Norges Teknologiske og Naturvitenskapelige Universitet.

Artig for mennene

Datingekspert: Marius Stavang forsker på dating ved Norges Teknologiske og Naturvitenskapelige Universitet.

Marius Stavang er stipendiat ved NTNU, hvor han forsker på dating. Han forklarer at det såkalte "Voldasyndromet" ikke er et ukjent fenomen.

- Når det er flere kvinner tilgjengelige enn menn, så har kvinner en tendens til å tilpasse seg mer menns foretrukne "seksuelle strategi" som er mer i retning av uforpliktet sex. Hvis kjønnsratioen er andre veien, blir det mindre uforpliktet sex og mer faste forhold.

Stavang, som óg er spaltist og datingekspert i ukebladet KK, forteller at det er artig for mennene, men mindre kjekt for kvinnene. 

- Jevnt over har uforpliktet sex stor sammenheng med selvfølelse og positive følelser for menn, mens det for kvinner er en svakere sammenheng. 

Datingeksperten sier at rundt halvparten av kvinner sitter igjen med mest negative følelser etter uforpliktet sex, og at for kvinner er flere sexpartnere jevnt over forbundet med lavere selvfølelse.

Kvinnelige studenter ved Høgskulen i Volda kan også fortelle at på folkemunne brukes "Voldasyndromet" óg om at menn blir ansett som mer tiltrekkende i Volda, enn de ville blitt andre steder.

Flere betydninger: "Voldasyndromet" brukes óg om at menn blir ansett som mer tiltrekkende i Volda, enn de ville blitt andre steder.

- Glad på mine vegne

Merker det: Jesper Wolden er mannlig student i Volda, og kan bekrefte at han har merket effektene av syndromet.

Jesper Wolden er student ved Høgskulen i Volda. Han hadde ikke hørt om Voldasyndromet før han flyttet til bygda, men forteller at familien støttet beslutningen om å vende nesen mot den tradisjonsrike høgskolen.

- Da jeg sa til onkelen min at jeg skulle begynne i Volda sa han "Det er ikke dumt. Der er det jo overtall av kvinnelige studenter". Det virket som at han var glad på mine vegne.

Onkelens inntrykk om kjønnsratioen ved Høgskulen i Volda stemmer fortsatt. I 2024 er syv av ti studenter ved utdanningsinstitusjonen kvinner. Wolden er på sitt andre år av en bachelor i PR, kommunikasjon og media ved høgskolen, og kan bekrefte at syndromets effekter er noe han har merket.

- Jeg har jo ikke fått så mye oppmerksomhet fra det motsatt kjønn tidligere som det jeg nå har fått her i Volda. Det er definitivt noe jeg kjenner på.

Wolden har tidligere studert både på Hamar og i Oslo, og er samstemt med datingeksperten om at den økte oppmerksomheten har en positiv innvirkning på bygdas unge menn.

- For min egen del så synes jeg at det har vært veldig ålreit, for man blir jo litt mer selvsikker. Jeg hadde ikke like mye selvtillit da jeg bodde i Oslo, så det har definitivt gjort noe med meg. Jeg tror det er noe jeg kommer til å ta med meg videre og.

Powered by Labrador CMS