– Sveler er synonymt med ferge
Å spise sveler når man tar ferge er for mange en selvfølge, men hvordan oppsto denne tradisjonen? Det er det flere som har en mening om.
På ferger over hele landet kan man kjøpe sveler mens man venter på å komme seg over fjorden. Svelene har derfor blitt en viktig del av identiteten til folk langs kysten, også her på Sunnmøre.
Hareid-Sulesund var først
Flere kilder på nettet forteller at den første fergen som solgte sveler til sultne reisende gikk mellom Hareid og Sulesund, da sambandet ble drevet av Møre og Romsdal Fylkesbåtar (MRF) i 1971.
Vi tar turen ut dit for å undersøke om noen på denne fergen kan vite noe om hvordan det hele begynte.
Bak disken i kiosken møter vi Hanne Mork. Hun har solgt sveler i mange år og sier hun husker oppstarten til tradisjonen, men kan ikke bekrefte at det var her.
– Vi vet ikke helt hvem som begynte med sveler, det krangler de om ennå, men oppskriften er hvert fall Steinar Slettestøl sin. Han var tidligere stuert i MRF, men han er vel nærmere 100 år gammel nå, forteller Mork.
– Det er den samme oppskriften man har i dag.
Oppskriften på MRF-sveler var lenge ettertraktet, og det ble solgt kaffekrus med oppskriften. I dag ligger den ute på nettsidene til selskapet som har overtatt driften av fergene under navnet Fjord1-svela.
Viktig for hele fergenæringen
Cateringsjefen i Fjord1, Olav Strømstad, forteller at han ikke er helt sikker på hvordan hele fenomenet startet, men sier det godt kan hende det var en MRF-ferge.
Det han derimot er sikker på er at svelen fortsatt er svært viktig.
– Det er helt klart signaturproduktet, ikke bare for Fjord1, men for hele fergenæringen. Jeg tror folk mener at sveler er synonymt med ferge, og det er takket være de som startet opp på 70-tallet. Senere har det blitt gjort mye rundt sveler. Det er diskusjoner om hvor mye det skal være av det ene og det andre, og flere lokale varianter ut i fra hvor i landet du er.
– Perfekt å spise på en fergetur
Kari Ryslett underviser i Matkultur på Høgskulen i Volda. Hun kan fortelle mer om hvorfor det fungerer så godt med sveler på ferge.
– På en ferge er det gjerne en 10-20 minutter lang pause. Hvis du tenker på serveringen av en svele så er det lite som kreves. Man trenger ikke fat eller bestikk så det blir ikke noe oppvask. Så det er akkurat perfekt å spise på en fergetur, forklarer Ryslett.
– Også er det veldig godt da.