Stine Klever Træet (20) er eneste kvinne på arbeidsplassen
Stine Klever Træet er den eneste kvinnelige ansatte på Tussa Installasjon i Ørsta. Elektrikerlærlingen jobber nå på et prosjekt i Voldaportalen, der hun er med på byggingen av 30 nye leiligheter.
VOLDA: –– Jeg tenker at det er viktig med både menn og kvinner på arbeidsplassen, da det gir et helt annet miljø, sier Træet.
Ifølge SSB var det totalt 31 451 elektrikere i Norge i 2021. Av disse var kun 3,2 prosent kvinner. Træet trives godt på arbeidsplassen og har gode erfaringer med å være kvinne i et mannsdominert yrke. Hun anerkjenner likevel at kjønnsbalansen kan være problematisk.
–– Jeg vet at det er jenter i bransjen som har opplevd ting som ikke er helt bra. Jeg har vært veldig heldig, men det burde jo være en selvfølge, forteller Træet.
Kjemper for likestilling i bransjen
Elektroarbeidernes fagforening jobber hardt for likestilling i elektrikeryrket, og har opprettet utvalget Montørjentene. De jobber med å bygge et nettverk for jenter i bransjen og fremme deres rettigheter. Utvalget reiser rundt til ungdomsskoler for å informere om yrket, og arrangerer nettverkssamlinger og konferanser for å samle jenter i faget. Henriette Thorsen, elektriker og utvalgsmedlem i Montørjentene forteller at det er viktig å få flere kvinner inn i bransjen.
–– Vi ser en mangel på arbeidskraft i industri-og bygge bransjen. Det er ikke nok menn som søker til disse fagene, så vi henvender oss til jentene. Folk må få øynene opp for at elektriker er et fint yrke å være jente i, sier Thorsen.
Press fra samfunnet
Både Træet og Thorsen tror mange jenter unngår elektrikeryrket fordi de ikke vet hva det innebærer, og heller velger å gjøre det samfunnet forventer av dem. Træet har selv opplevd presset fra samfunnet om å ta riktig studievalg.
–– Jeg husker da jeg gikk på ungdomsskolen og skulle søke videregående var det mange som ikke visste hva de ville. Da hadde lærerne lett for å si til oss jentene at vi burde søke helse, det var ingen som snakket om elektro, forteller Træet.
Thorsen
tror det henger igjen en del myter og feiloppfatninger om elektrofaget, og
forteller at mange ser på det som et fysisk tungt og skittent fag.
Det mest skitne jeg er borti er støv, og det finner man jo overalt. Det er skittent å være sykepleier også, ler Thorsen.
Videre forteller Thorsen at det fysiske arbeidet løser seg veldig greit fordi de har så mange gode hjelpemidler i bransjen, og at arbeidet ikke er noe mer fysisk krevende for kvinner.
–– Jeg går ikke rundt på jobb og føler at jeg er svakere enn noen andre, sier Thorsen.
Kvinnegarderobe på alle byggeplasser
Fagforeningen har jobbet hardt for å rekruttere flere kvinner til bransjen, og en måte å gjøre det på er å tilrettelegge slik at kvinner føler seg velkommen. For to år siden fikk fagforeningen tariff-festet rett på egen kvinnegarderobe på alle byggeplasser. Tidligere unnskyldte byggeplasser seg med at de ikke hadde noen kvinnelige ansatte, og derfor ikke hadde behov for en kvinnegarderobe. Dette er ikke lenger mulig.
–– Det skal være en kvinnegarderobe tilgjengelig til den dagen det kommer en kvinne, forteller Thorsen.
I Voldaportalen har de en egen brakke for kvinner, og Træet bekrefter at det gjør at hun føler seg mer velkommen på jobb.
–– Jeg tror at med en gang det er tilrettelagt for kvinnelige ansatte, så tørr flere jenter å gå inn i bransjen, sier Træet.
–– Kjønnsblanding er alltid positivt
Tidligere gikk Træet elektrofag på Ørsta vidaregåande skule, og var også der en av få jenter i klassen. Svein Andreas Sporsheim, lærer ved elektrofag på Ørsta vgs mener at vi trenger mer mangfold i bransjen.
–– Kjønnsblanding er alltid positivt, i alle yrker, sier Sporsheim.
Sporsheim ser et fellestrekk blant de få jentene som velger å søke seg inn på elektrofag.
–– Generelt tror jeg jenter som velger fag innen elektro ofte er litt tøffe. Det er viktig å få fram at du ikke trenger å være tøff for å jobbe med elektro, konkluderer Sporsheim.
Ifølge Thorsen vil det alltid være utfordrende å være kvinne i et mannsdominert yrke, og gamle kjønnsroller preger fortsatt bransjen. Likevel påstår hun at utfordringene blir færre og færre, og at det stadig blir mer normalisert med kvinnelige elektrikere.
–– Bransjen må fortsette å satse på kvinner, og fortsette å bryte ned gamle tabuer. Vi kan ikke la gamle dinosaurholdninger ta plass i arbeidslivet, sier Thorsen.
Også Træet mener at kjønnsbalansen i yrket går i riktig retning, og har en klar beskjed til alle jenter som vurderer å velge et mannsdominert yrke.
–– Ikke vær redd for å prøve noe nytt og gjør det du selv har lyst til, oppfordrer Træet.