I RETTEN: Statsadvokat Magne Nyborg og politiadvokat Magne Kvalvik er aktorer i saken.

Standalsaken - to tiltalte mener de er uskyldige

Seks personer er tiltalt for å ha drevet en narkoplantasje på Standal. De tiltalte er splittet i spørsmålet om skyld.

Publisert Sist oppdatert

ÅLESUND: Mandag startet rettsaken mot seks tiltalte i den omfattende narkotikasaken på Standal. De tiltalte skal ha drevet og bidratt til tilrettelegging for produksjon av en narkoplantasje i en låve på Standal i Ørsta kommune. 

Én av de tiltalte erklærte seg skyldig etter tiltalen. To av de tiltalte sa seg delvis skyldig. Huseier erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, sammen med én av de andre tiltalte. Den siste tiltalte nektet å svare på spørsmål og nekter å forklare seg for retten.

De tiltalte er to nordmenn og fire menn av utenlandsk opprinnelse. Nordmennene sørget for mat, strøm og bolig. De tilrettela for produksjonen. De fire mennene av utenlandsk opprinnelse skal ha stått for selve produksjonen.

Ifølge tiltalene, har politiet beslaglagt omtrent 23 kilo cannabis, og stanset produksjonen av ytterligere 9,6 kilo. Totalt skal politiet ha funnet over 300 planter på gården.

Ifølge politiet skal cannabisen ha en gateverdi på flere millioner kroner.

Det var i januar i år at politiet aksjonerte mot en gård på Standal i Ørsta. I låven fant de en cannabisplantasje, og flere menn ble pågrepet og siktet for å stå bak.

De tiltalte

Nordmann i 40-årene: Tiltalt for å ha leid ut eiendommen til tross for at han hadde kjennskap til at eiendommen ble benyttet som plantasje. Forsvarer er Roy Peder Kulblik. 

Nordmann i 30-årene: Tiltalt for å ha tilrettelagt ved utleie, transportmiddel og strømforsyning. Han er også tiltalt for andre narkotikaforhold. Forsvarer er Oddvar Aarsæther.

Mann i 30-årene: Tiltalt for medvirkning av dyrking. Han skal ha handlet inn varer til dyrking, leid en konteiner, overført penger og gi ordrer til de som dyrket. Forsvarer er Øyvind Bergøy Pedersen.

Mann i 40-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Forsvarer er Erling Flisnes.

Mann i 30-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Forsvarer er Abdelilah Saeme.

Mann i 40-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Forsvarer er Gustav Berg.

Da etterforskningen var ferdig tok statsadvokaten ut tiltalte mot seks menn.

Rettsaken

Første dag av rettsaken skal gå til påtalemyndighetens innledning. De tiltalte vil også ta stilling til skyldspørsmålet.

Det er satt av ti dager til rettsaken. Den foregår i Ålesund tinghus.

Dommer i saken er Therese Eriksen Håhjemsvik. 

Statsadvokat Magne Nyborg og politiadvokat Magne Kvalvik er aktorer i saken og representerer påtalemyndigheten.

Tiltalt etter "mafiaparagraf"

Fem av de seks tiltalte er også tiltalt for brudd på straffeloven som omtales som "mafiaparagrafen". 

Den lyder slik:"For som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha tilvirket, oppbevart, og/eller overdratt narkotika, og der lovbruddet er grovt, særlig fordi det legges vekt på hva slags stoff det gjelder, mengden, og karakteren til lovbruddet."

Aktors påstander

I påtalemyndighets innledning påstod aktor Magne Nyborg at vi står overfor en grov narkotikaovertredelse.

Han hevdet at flere av de tiltalte var en del av en organisert kriminell gruppe. Dette betyr at det må være et samarbeid mellom tre eller flere personer, hvor hovedformålet er at man begår en handling som kan straffes med fengsel i mer enn tre år.

Aktor påstod at det foregikk et samarbeid mellom flere personer over flere måneder. 

– Aktiviteten avsluttet kun fordi plantasjen ble oppdaget av politiet, sa Nyborg.

Han hevdet at samarbeidet fremstår som godt organisert ettersom driften var i gang etter få måneder. 

Gangen i saken

Aktor fortalte at saken startet med at politiet observerte en stygg forbikjøring i Volsdalen i Ålesund i desember i fjor. Den tiltalte nordmannen i 30-årene ble stoppet av politiet, hvor de fant narkotika i bilen. Etter denne hendelsen ransaket de boligen hans, og fant ammunisjon som ikke var forsvarlig oppbevart. De fant også flere bilder på telefonen hans av cannabisproduksjon.

Basert på disse funnene ransaket de gården på Standal i januar 2024 og plantasjen ble oppdaget. 

– Da politiet kom frem til plantasjen var tre av de tiltalte til stede, sa aktor i retten i dag.

De ble pågrepet på stedet og satt i arrest. De har vært varetektsfengslet siden pågripelsen.

Nordmannen i 40-årene som blant annet er tiltalt for utleie av gården, til tross for at han hadde kunnskap om narkoplantasjen, ble pågrepet samme dag.

Nordmannen i 30-årene ble pågrepet i februar. De to tiltalte nordmennene satt i varetekt i omtrent en måned før de ble løslatt.

En mann i 30-årene ble pågrepet i utlandet i juli i år før han ble utlevert til Norge. Han har sittet i varetekt siden pågripelsen.

– Underveis i etterforskningen har politiet stadig funnet nye bevis. Ingen av de tiltalte har avgitt forklaring senere i saksforløpet, sa aktor. 

PLANTASJEN: Her er et oversiktsbilde over plantasjen hvor politiet gjorde store beslag av hasj.
STORE MENGDER: Slik så innholdet av politiets beslag ut.

Bevisene

Aktor legger frem bevis i sin innledning. Han påstår at nordmannen i 40-årene som leide ut gården hadde noe kunnskap om hva som foregikk på gården. Han skal blant annet ha vært involvert i strømtilførsel ved plantasjen. Aktor hevder derfor at han var involvert og klar over produksjonen på gården.

Ifølge aktor inngikk nordmannen i 30-årene leieavtalen på gården. Det er funn av bilder og videoer på telefonen hans som knytter han til cannabisproduksjonen. Han skal også ha utvekslet meldinger og telefonsamtaler med andre tiltalte. Aktor hevder også at han var hovedansvarlig for strømtilførselen til plantasjen.

Aktor forteller at mannen i 30-årene som er tiltalt for medvirkning av dyrking har flere telefonsamtaler med andre tiltalte. I tillegg har han leid en konteiner hvor materiale til dyrkingen har blitt oppbevart/kastet.

Aktor påstår at de tre mennene som er tiltalt for selve dyrkingen har videoer og bilder på telefonene sine som knytter dem til plantasjen. Det er funnet DNA fra flere av de på materiale som er funnet på plantasjen. De blir også knyttet til en tidligere plantasje i Molde.

En komedie

Flere av forsvarerne mener at aktor var for detaljert i sitt innledningsforedrag, og kritiserer han for det.

– Det var fullstendig unødvendig å gå inn på slik bevisførsel i innledningsforedraget, sa Flisnes.

IKKE FORNØYD: Advokat Erling Flisnes synes det var for mange detaljer.

Også en av de tiltalte utrykker sin frustrasjon.

– Det er en komedie, bryter en av de tiltalte ut. 

Rettsaken fortsetter tirsdag med forklaringen fra to av de tiltalte. Blant annet mannen i 30-årene fra Sunnmøre som ble stoppet etter ruskjøring i Ålesund.

Powered by Labrador CMS