
– Spår rentekutt i høst
Folk med lån må vente enda en stund på rentekutt
VOLDA: Torsdag annonserte Norges Bank at styringsrenten ikke skulle justeres ned. Dette var i samsvar med det både eksperter og lekfolk hadde spådd på forhånd.
På kjøpesenteret i Volda, er Tonje Drage Sørdal på handletur. Hun sier at hun forventet at renten ville holde seg stabil.

– Det er kjedelig, men vi som har bikket en viss alder tåler det. Jeg tenker mest på de unge som har barn og mye lån, forklarer Sørdal.
Torbjørn Høydal synes også at det er kjipt.

– Det er leit, men det går jo sin gang. Vi må bare betale det det koster, og justere økonomien etter situasjonen. Hadde renten vært lavere, kunne vi ha prioritert litt annerledes, sier Høydal.
Styringsrenten blir stående
Mette Ryste er avdelings-banksjef i Sparebank1 Møre og Romsdal, i Volda. Hun tror at folk flest har forståelse for situasjonen.
– Det er klart man lenge har tenkt at renten er litt høy, og at det kan være vanskelig å få det til å gå rundt. Men vi ser at folk er flink på å tilpasse seg, sier Ryste.
En forbrukerundersøkelse gjennomført av Sparebank1, viser at folk flest var mest bekymret for prisene på dagligvarer.
– Det kan være et godt tegn at vi ikke kutter renten
Ryste forteller at prisveksten nå er litt høyere en det de hadde trodd, og arbeidsledighet er ganske lav. Hvis Norge AS går bra blir det ikke kutt i renten.
– På en måte er det en god ting, dermed kan vi ta en tommel opp for at renten ikke er lav. Men det handler om hvilket perspektiv man har, forklarer Ryste.
Prognoser fra Norges Bank tilsier rentenedgang i slutten av året. Ifølge banksjefen er det forventet at renten skal gå ned først i september, og deretter i desember.
– Det er jo langt frem i tid, så det er vanskelig å spå. Det er mye som påvirker. Dessuten er Norge en del av en større verden. Geopolitisk uro spiller også en rolle.
Påvirker mye
Høye renter kan påvirke andre viktige funksjoner i samfunnet. Nå nylig er lønnsoppgjøret i gang, der har renter og høye matpriser blitt brukt som argument for å øke lønnen.
– Når rentene er høye og dagligvarene dyre, må vi ha et godt lønnsoppgjør for å ikke tape kjøpekraft, forklarer Ryste.
Ryste peker også på at de høye rentene påvirker matvareprisene.
– De som driver landbruk, butikk, og fabrikk må jo betale mer når
rentene er høye. De skal dekke disse og alle andre kostnader
når de skal selge varer. Det driver prisveksten, sier Ryste.
Tonje Drage Sørdal og Torbjørn Høydal mener at økningen av matprisene merkes.
– Jeg tror alle legger merke til det, sier Sørdal.
-– Man kan gå å klage å syte men det er ikke gjøre noe med det. Vi må spise mat for å leve, sier Torbjørn Høydal.