Sopp - hvorfor er folk så hemlighetsfulle?
Høsten gir mange gode muligheter til å finne skjulte skatter i skogen, i form av sopp, men hvor skal man lete? Det er det få som vil fortelle.
VOLDA:I sosiale medier florerer det med bilder av folk som deler bilder av sopp de har funnet i skogen. Felles for de mange innleggene er at de som deler er svært hemmelighetsfulle rundt akkurat hvor de har gjort funnene sine.
I ulike Facebook-grupper der det diskuteres soppsanking, kan vi lese disse kommentarene:
– Har noen et godt sted man kan finne kantareller i Sarpsborg?
– Optimistisk spørsmål, det tror jeg ingen vil dele.
...eller:
– Dagen fangst av kantareller i Trondheim.
–Hvor i Trondheim er dette?
–Det er hemmelig
Hvorfor er det så viktig for folk å holde stedene sine så godt skjult?
Ikke så viktig med hemmelighold
Aurora Marjala har drevet aktivit med sopplukking i to år. Nærnett får bli med henne på sopptur i Volda mandag ettermiddag.
Aurora forteller at hun ikke skjuler stedene hun selv leter. Likevel er hemmelighetskremmeriet noe hun er kjent med.
– Det er ofte kantarell folk holder hemmelig. En venninne av farmor fortalte at faren hennes pleide å plukke sopp, og da han døde fortalte han kun den eldste sønnen sin om det hemmelige soppstedene.
– Jeg tror det er noe med at man vil ha det for seg selv.
Selv om Aurora har lært en del om sopp de siste årene er hun ikke helt stødig på alle artene man finner i skogen. Hun pleier derfor å plukke med seg de hun er usikker på og ta de med på soppkontroll.
Full kontroll
Sunnmøre sopp- og nyttevekstforening soppkontroll hver mandag gjennom hele høsten. Den første kontrollen for sesongen fant sted mandag kveld, på parkeringsplassen utenfor Alti i Ørsta.
Per Magnus Finnanger Sandsmark kan kalle seg soppsakkyndig. Det vil si at han har gjennomført over 40 timer med kurs og tatt en eksamen, en lang og omfattende prosess.
– På eksamen fikk jeg 50 forskjellige sopp og måtte skille på om de var giftige, om det var matsopp eller om det ikke kunne brukes til mat. Alle som består prøven er godt kvalifiserte til å kontrollere sopp, og vi gjør det helt frivillig over hele landet, forklarer Per Magnus.
Som en del av soppkontrollen stiller foreningen ut en rekke arter. Vi får Per Magnus til å gå gjennom noen av de.
– Dette er en traktkantarell. Den er litt som en kantarell, men kommer senere i sesongen. Den er veldig god som matsopp og det er mulig å finne veldig mye av den, forteller soppkontrolløren.
Men ikke alt er like trygt. Det har også sneket seg med noe man gjerne ikke vil ha i kurven.
– Her er en av de giftigste soppene som finnes i Norge. Den heter spiss giftslørsopp, sier Per Magnus og holder opp en oransje sopp.
– Jeg fant en gang over 70 eksemplarer av denne ved Rotevatnet, og fikk gitt en til alle friluftslivstudentene ved Høgskulen slik at de kunne lære seg hva som er den giftigste soppen.
Så hvilke tips har soppeksperten til de som skulle føle seg inspirert til å ta seg en tur ut i høst?
– Vi har fire sopp i Norge som er dødelige. Det er derfor viktig at folk kun spiser det de er helt sikre på, og bruker oss som holder soppkurs og soppkontroller for å få hjelp.