
Solveig (40) får kunstnerstipend
Danseren Solveig Styve Holte fra Folkestad er én av ni personer i Møre og Romsdal som blir tildelt statens kunstnerstipend.
KULTUR: – Dette er en «gamechanger», forteller Solveig Styve Holte (40).
Holte kaller tildelingen «en vanvittig tillitserklæring».
– Det er første gang i mitt lange liv at jeg har fått tildelt arbeidsstipend, sier hun.
Av 152 søkere, blir ni personer i Møre og Romsdal tildelt statens kunstnerstipend. Danseren Solveig Styve Holte fra Folkestad er én av dem. Blant de ni finner man også artisten Egil Olsen fra Ørsta, og musiker Jorun Marie Kvernberg som er bosatt i Volda.
– Det føles som å vinne i lotto, jeg har søkt siden jeg var 25 år gammel, og dette er første gang jeg får, forteller Holte.
– Grunnmur i samfunnet

Statens kunstnerstipend er et tilskudd som går direkte til enkeltkunstnere, slik at de kan skape ny kunst uten kommersielle eller politiske føringer.
– Kunstens frihet utgjør en grunnmur i samfunnet og er selve livsnerven i et levende demokrati. Den må forbli uavhengig for å kunne utfordre, utforske og berike fellesskapet, sier utvalgsleder for Statens kunstnerstipend, Trude Gomnæs Ugelstad, i en pressemelding.
Solveig Styve Holte har får tildelt arbeidsstipend av Stipendkomiteen for dansekunstnere. Hun får et stipend som gjelder for de neste fem årene.
Arbeidsstipendet utgjorde, i 2024, 318.352 kroner per år.
– Gjør det mulig å jobbe med kunst
Holte er stipendiat på avdeling dans ved Kunsthøgskolen i Oslo.
– Jeg skal levere doktorgraden min på kunsthøyskolen i år, og etter det er jeg jo tilbake som 100% freelancer. Et arbeidsstipend gjør det mulig å jobbe med kunst de neste fem årene, forklarer Holte.
Etter 17 år i Oslo, flyttet Holte hjem til Folkestad i 2020 for å ta over familiegården. Planen er at gården skal bli til et koreografisk senter.
Få tildelinger i Møre og Romsdal
Tirsdag ble det offentliggjort at 1090 norske kunstnere får Statens kunstnerstipend.
Bare ni av dem er bosatt i Møre og Romsdal, som gjør Møre og Romsdal til det fylket med minst antall tildelinger i landet.
– Vi er alltid det fylket som får minst av slike stipender. Det er få i Møre og Romsdal som tar høyere utdanning innen kunst og dans, forteller Holte.
– Det er et «macho»-fylke med fokus på fisk og finans. Det er viktig med fisk og finans, men det er også viktig med kunst og kultur.
Trapper opp
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sier i en pressemelding at regjeringen ønsker å trappe opp denne ordningen.
– For 2025 er det totalt bevilget nesten en halv milliard kroner til ulike stipender, og jeg er glad for at hele 1090 kunstnere får støtte i denne runden. Målet er å trappe opp ordningen også videre. Et fritt og uavhengig kunst- og kulturliv er viktigere enn noensinne, sier Jaffery.