
– Skal vises til hele verden
Om ikke lenge begynner hekkesesongen for lundefuglene på Runde. I området er det lagt ut kameraer som skal streame fuglene for en hel verden.
RUNDE: – Jeg gleder meg til å se hele prosessen fra fuglene ankommer, til eggene legges, og til fugleungene klekkes. Det blir magisk å komme på såpass nært hold, forteller Erle Smedbold, marinbiolog ved Runde Miljøsenter.
I fjor var første gang lundefuglene ble filmet inne i reiret. I år har Smedbold og de andre ansatte lagt kameraer i hele tre reir. Nytt av året er at det også skal tas opp lyd av fuglene.
– Vi er opptatt av at filmingen ikke skal påvirke lundefuglene på en negativ måte. Derfor legger vi kameraene ut i naturen såpass tidlig, og tar dem ikke vekk før lundefuglene har dratt, forklarer Smedbold.
Ivrige seere
Gjennom fjorårets livestream fikk lundefuglene 80 tusen visninger.
– Det var gøy at det ble en fast gjeng som fulgte med på livestreamen. Fugleungen fikk etter hvert kallenavnet "Fluffy" og folk var ivrige i kommentarfeltet, forteller Smedbold og fortsetter:
– Jeg husker godt da det kom en kommentar om at "Fluffy" hadde fått en mus på besøk og skvatt til. Da skjønte jeg virkelig at folk fulgte godt med, humrer hun.
Mer enn bare underholdning
I tillegg til at direktesendingen kan være god underholdning for mange, har den også en forskningsverdi.
– Bestanden av lundefugl har gått nedover de siste årene. Dermed er det svært interessant for oss å kunne få innblikk i når fuglene kommer, hvor lang tid de bruker på å hente mat, hva slags fisk de spiser og når de drar videre. Dette kan gi oss mye viktig informasjon, forklarer marinebiologen.
– Jeg tenker også at det er utelukkende positivt å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for alle, ytrer hun.
Vil gjøre en forskjell
Allerede fra april vil det være mulig å se lundefuglene på Runde direkte. Erle Smelbold håper at enda flere vil engasjere seg i direktesendingen i år.
– Jo flere som ønsker å se på dette, jo bedre.
Smedbold er sikker i sin sak på hvorfor det er viktig å vise frem lundefuglen.
– Jeg tror at det er lettere å engasjere seg i noe når man vet mer om det. I tillegg er det fint at folk får et innblikk i hvor mye plast som havner i naturen. Kanskje direktesendingen kan gjøre at flere bryr seg om lundefuglen og miljøet, avslutter Erle Smedbold.