Russiske Daria sjokkert over media i hjemlandet
- Media er viktig for demokratiet, men om media er sensurert ødlegger det alt, sier Daria Jermacane fra Russland.
VOLDA: Daria Jermacane, student ved Høgskulen i Volda, har den siste tiden følt mye uro etter at hennes hjemland Russland gikk i krig med Ukraina.
-Jeg var sjokkert da krigen først brøt løs, og enda mer sjokkert da jeg fant ut at noen av vennene mine støttet krigen, sier Daria Jermacane.
Kontroll av mediene i Russland er et av de sterkeste virkemidlene Putin har for å få støtte til krigen. De negative effektene av, heller enn årsakene til Vesten sine sanksjoner, er det som får mest oppmerksomhet i media, mener Daria.
– Jeg elsker landet mitt, og før var jeg aldri skamfull over å være russisk. Jeg bare hater staten, jeg føler det kunne vært et så bra land, sier Daria.
Ytringsfriheten utfordres
Ytringsfrihet er noe som alltid har opptatt Daria, og hun mener det er noe av det viktigste i alle demokratiske land.
– Ytringsfrihet er veldig viktig for meg personlig, og en av hovedgrunnene til at jeg flyttet fra Russland. Jeg ønsket fra ung alder å bli journalist, men dette hadde blitt vanskelig i Russland. Der man må man enten jobbe for statlig kontrollerte medier hvor man må vri på sannheten, eller jobbe under vanskelige forhold i uavhengige medier. Media er veldig viktig i alle demokratiske land, og om det er sensurert ødelegger det alt og gir mer makt til ledere som Putin, sier Daria
Mediene i Russland følger nå kun et narrativ som er satt av staten, og i løpet av de siste dagene har så godt som alt av uavhengige medier i Russland blitt stoppet.
– De omtaler krigen i samsvar med Putin sine taler. De har ikke lov til å bruke ordet krig, men bare en militær redningsaksjon. Det meldes ikke om sivile tap, men kun om vellykkede operasjoner mot militære mål, sier Svein Brurås, tidligere professor på Høgskulen i Volda.
Gjennom sitt arbeid på høyskolen har Brurås i en årrrekke samarbeidet med et russisk universitet.
En falsk virkelighet
Han sier at informasjonen russere har tilgang på gjennom tradisjonelle medier er et falskt bilde av virkeligheten.
– Hvis du bare sitter på sofaen og leser de første nyhetene du har tilgjengelig eller ser på tv vil du aldri høre sannheten, sier Daria.
Man må grave dypere enn bare de tradisjonelle nyhetene for å få tak i et fullstendig bilde av krigen. Selv har Daria hjulpet sine foreldre i Russland med en nettinstalasjon som gjør at de får tilgang på alternativer til russiske medier.
Brurås tar også opp at sosiale medier har en rolle å spille her. Dette er noe myndighetene også prøver å kontrollere, men de lykkes ikke i like stor grad som med de tradisjonelle mediene.
– Det er en betydelig motstand mot krigen blant befolkningen, men da er det gjerne blant yngre aldersgrupper. Her er det mange som har vært aktive på sosiale medier med meninger om krigen, som nå må slettes siden det er blitt ulovlig å skrive slikt, sier Svein Brurås
Daria nevner og at det er mange i hennes aldersgruppe som støtter krigen og dette er noe som bekymrer henne med tanke på Russlands fremtid.
– Noen folk på min alder, altså i 20-åra, har fremdeles et veldig konservativt synspunkt. Dette er noe jeg synes er veldig forskrekkende.