RASFARE: Fra Masdalkloven (høyre side av bilde) gikk det 26 ras på fire timer en ettermiddag i 1940.

Raset som preget en hel bygd

27. juli 1940 var det et fryktelig regnvær som førte til at det gikk tjueseks ras på fire timer i Masdal i Ørsta. På Vartdal, en mil unna, regna det ikke en dråpe.

Publisert Sist oppdatert

MASDAL:

TJUESEKS: Elver rant ned fjellet i 1940

–  Vi må aldri glemme dette raset, sier Bjarte Roth.

FORNØYD: Bjarte Roth har gjenfortalt historien videre til sine barn, slik at dette aldri skal bli glemt.

Han forteller at det hadde vært tørt vær i lang tid. Midt på dagen brøt regnværet ut.

–  Som barn ble det lite snakk om raset hjemmet, det ble lagt et stort lokk over det, sier Roth.

Tanta hans, Kjellaug Roth, ble tatt av et av rasene den dagen for 85 år siden.

Først i 1990, da mediene begynte å vise bilder av raset, startet familien å snakke om det som de lenge hadde holdt skjult.

Det tragiske tapet

–  Faren min var i en søskenflokk på åtte, syv brødre og en søster. Så mistet brødrene søsteren sin.

Faren til Bjarte, Olav, var oppe i marka sammen med søsteren Kjellaug, for å lete etter en ku som de ikke hadde funnet kvelden før. Brått gikk et ras nord for dem og de løp syd over. Før de viste ordet av det, la skogen seg ovenfor dem. Olav sprang først oppover fra raset med Kjellaug et par meter bak. Han kom seg så vidt opp, det drev jord og stein over han.

 –  Far var helt tildekket i gjørme. Det siste han så av sin søster Kjellaug var da en gren kom farende ned og slo føttene under henne. Dagen etter på fant de Kjellaugs lik i sjøen. Klærne var slitt vekk av henne, mens kroppen hadde nesten ikke skrammer. Hun ble bare 25 år gammel, sier Bjarte Roth.

SØSTER: Kjellhaug Rot som barn fra 1916.

Gårdene som gikk tapt

KATASTROFEN: Innmarka er fylt av stein, gjørme og store trær etter raset.

 Ifølge Roth ble bygda Masdal preget av rasulykken på mange måter. Alle de store flotte gårdene ble ødelagt. Hver gang det regnet mye fikk folk angst og ble redde for at et nytt ras skulle skje. På den tiden fikk man ikke erstatning for skaden av raset. Dyrkamarka var helt ødelagt og mange bønder mistet levebrødet sitt da de ikke hadde penger til å bygge opp igjen gården. Flere valgte derfor å flytte.

 Roth bor i Masdal, i området der raset gikk for 85 år siden.

– Jeg har bodd i samme hus hele livet og er ikke redd for at det vil komme et ras til, for nå er det så mye trær rundt. Hadde dette skjedd i dag, ville det ha vært annerledes. Folk hadde fått erstatning og de store flotte gårdene hadde blitt gjenoppbygget, tror Bjarte Roth.

Powered by Labrador CMS