ØRSTA-VOLDA LUFTHAMN: Hit skal leger og sykepleiere bli fløyet inn med fly inn, fly ut ordningen.

Politisk skepsis til fly-inn, fly-utordning i Vanylven

Vanylven kommune satser på å fly inn helsepersonell fra andre steder i landet for å trygge helsetilbudet i kommunen. Nå skal kommunestyret behandle saken.

Publisert Sist oppdatert

VANYLVEN: Vanylven kommune søker helsepersonell til langvakter med komprimert turnus. For 100 kroner natten får de bo i et hybelhus sentralt i kommunen, der alle helse- og omsorgstjenester er samlet.

Kommunedirektør Andreas Christian Nørve erkjenner at rekruttering er en utfordring:

– Som andre kommuner sliter vi med å få tak i sykepleiere, helsefagarbeidere og leger. Det ser ikke ut til at de vil flytte hit, i hvert fall ikke i denne perioden.

Nørve forteller at det ikke bare er Vanylven som mangler ansatte, og at dette gjelder nesten alle distriktskommuner. For å tiltrekke ansatte fra byer som Oslo, Bergen og Trondheim, forteller han at reisekostnadene også må dekkes.

– Vi har hatt et prøveprosjekt på dette, men vi har ikke iverksatt det. Det er lagt frem for politikere, der det blir holdt mer informasjon, men vi har prøvd å kartlegge det.

Nørve forteller at flere politikere er skeptiske til om ordningen er rettferdig. Samtidig understreker han at kommunen ønsker å ivareta ansatte som har jobbet på sykehuset i 20 år og vise lojalitet til dem som har vært der lenge.

– Vi prøver å kompensere med lengre friperioder, men det kan likevel oppfattes som urettferdig, sier han.

Fordeler og utfordringer

Modellen er inspirert av australske gruvesamfunn der arbeidere flys inn og ut. Nørve forteller at distriktssenteret har omtalt denne typen ordning som en mulig løsning for fremtidens distrikts-Norge.

KOMMUNEDIREKTØR: Andreas C. Nørve håper på oppklaring i neste kommunestyre.

Kommunedirektøren forteller at erfaringene så langt viser at pendling kan være krevende, selv med lange friperioder. For eksempel jobbet en lege fra Oslo intensivt i 14 dager, etterfulgt av fire uker fri, men valgte å si opp etter ett år.

– Vi ser at det ikke bare holder med å ha to uker på og fire uker fri. Selv det kan bli tøft for enkelte.

Nørve påpeker at de må unngå å rekruttere fra nabokommuner, da det bare flytter på problemet i stedet for å løse det.

Kommunen har en vikarbank med ti ansatte innen helse, men for å styrke den, mener Nørve at hybelhuset er avgjørende. De tok i bruk det gamle sykehjemmet som sto ferdig oppusset. 

– Hvis du ikke kan tilby et kommunalt hybelhus, så funker det ikke.

Han forteller at det kan bli utfordrende å opprettholde ordningen hvis ansatte må finansiere egne leiligheter. Nørve understreker at hybelhuset er avgjørende, men at fly inn – fly ut også kan bli nødvendig for å tiltrekke arbeidskraft.

Langsiktige planer

Nørve ser for seg at ordningen kan utvides til lærere, ingeniører og økonomer.

– Jeg tror dette er fremtiden for oss. Vi er inne i en dialog med utdanningsforbundet lokalt om vi skal utvide lokalbanken til lærere og barnehagelærere også. Jeg tror det er mulig at dette etter hvert må gjøres på andre områder og.

Nørve forteller at han håper at om de kan etablere hybelhuset på helsesektoren, så kan de bruke det på andre fagområder i fremtiden og. 

Kommunen har hatt en ordning siden 2017 hvor ansatte som flytter til Vanylven får nedskrevet studielån, som i Finnmark. Nå vurderes det om også fly inn – fly ut-arbeidere kan inkluderes, men politikerne er skeptiske.

– Saken er utsatt, men vi håper på en avklaring i kommunestyrets juni eller augustmøte, sier Nørve.

Powered by Labrador CMS