PENSJONISTTREFF: Tidligere Ulstein-arbeidere hører på verftsdirektør Lars Lühr Olsen snakke om et mulig fregatt-samarbeid med Tyskland.

-Plenty med plass til å bygge fregatt

Verftsdirektør Lars Lühr Olsen, fortalte Ulstein-pensjonister om et potensielt samarbeid med tyske ThyssenKrupp. 

Publisert

ULSTEIN: En gang i måneden inviterer Ulstein Group pensjonerte arbeidere til uformelt treff for å snakke om aktuelle prosjekter og tema i bedriften. Onsdag var administrerende direktør, Lars Lühr Olsen, på plass for å fortelle om en mulig avtale med det tyske industrikonsernet ThyssenKrupp. 

Forsvaret skal bygge fem-seks nye fregatter. Ulstein Group håper å kunne samarbeide med ThyssenKrupp, om å levere nye fregatter til den norske marinen. De tidligere Ulstein arbeiderene var veldig interesserte i hvordan oppdraget da vil utspille seg. 

– ThyssenKrupp har 40-50 år med fregatterfaring i ryggmargen, forklarte Olsen. 

ThyssenKrupp tok kontakt med Ulstein Group under en maritim konferanse i Ålesund.  Deretter har det vært tette samtaler som resulterte i at en intensjonsavtale ble signert forrige onsdag. 

Ikke problemer med plass

Det var flere av pensjonistene på treffet onsdag, som var bekymret for at det ikke er nok plass til å bygge fregatter på verftet i Ulsteinvik. 

– Det er plenty plass, lo Olsen.

En annen pensjonist lurte på hvor stort mannskapet blir.

– Når det gjelder mannskapet, vil det varier litt fra fregatt til fregatt. På en av dem vil det være et mannskap på 130-140. Det vil være plass til 20-30 i tillegg. Dette kan være eksempelvis helikoptercrew eller spesialstyrker, svarte Olsen.

Flere kjemper om fregattene

Det er flere aktører som kjemper om å få bygge de nye fregattene. Etter at Helge Ingstad gikk på grunn i 2018, har det norske forsvaret bare fire fregatter igjen.   

Olsen forklarer at det er fire evalueringskriterier som blir lagt vekt på av de norske myndighetene, for hvem som får bygge fragattene.

Den første er strategisk innretting og sikkerhetsamarbeid. Man skal kunne samhandle mellom andre fartøystyper og/eller andre enheter fra forsvaret. Det andre er leveringstidslinje - altså at leveringstiden blir overholdt. Industrielt samarbeid og gjenkjøpsavtale er tredje krav. Det betyr at eksempelvis når Norge kjøper av Tyskland, skal Tyskland kjøpe tilbake av Norge. Det fjerde og siste kravet er at det skal være et godt partnerskap også iforhold til driften av fartøyene.

 

Powered by Labrador CMS