SE PEDER I AKSJON HER:

Peder risikerer livet for adrenalinet

Speedriding er en populær sport på Søre Sunnmøre, men risikoen er høy. Ekstremsporten har tatt flere menneskeliv de siste årene. 

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Jeg er ikke redd for å dø, jeg skal fly igjen, lyder det selvsikkert fra friluftsstudenten Peder Engelstad. 

Hva er speedriding?

Speedriding er en luftsport som minner om paragliding, men flyr gjerne nærmere terrenget med mye høyere hastighet enn en paraglider. Man starter med ski på beina, og flyr med en paraglidervinge. For å bli speedgliderpilot trenger du flygebevis, medlemskap og forsikring for å fly.

Han er en av de som bedriver ekstremsporten speedriding. Sporten har blitt populær de senere årene, og mange bruker det som en mulighet til å kombinere skikjøring med luftsport.

SER ALVORET: Peder har kompiser som har skadet seg stygt med freeridingen.

Dyster statistikk

Den voksende populariteten har derimot en bakside. I følge Norges Luftsportforbund, har det siden 2019 vært åtte dødsulykker blant deres medlemmer i forbindelse med speedriding og paragliding. Av disse var en friluftslivstudent ved Høgskulen i Volda, som omkom i en speedriding-ulykke i Loen i 2019.

– Det sitter alltid i bakhodet at ting kan skje. Jeg har venner som har skadet seg - èn som sitter i rullestol, og en som har amputert beinet. Det setter et støkk i deg, forteller 26-åringen alvorlig.

Engelstad kan også fortelle om en spesiell minnesmarkering for en pilot som gikk bort under flyving i fjor sommer. 70 stykker fløy sammen til ære for den omkomne.

 –  Vi lagde et stort hjerte sammen med nødbluss, det var et sterkt minne, sier Engelstad.

Fem dødsfall på ett år

Kjell Svanes, speedridinginstruktør ved Voss Hang- og Paragliderklubb, utdanner speedriding-kjørere i Norge. Han ser på antall dødsfall i sporten med bekymring. 

–  Vi måtte stoppe utdanningen i to år, etter at vi hadde mistet fem personer på kun ett år. I denne sporten kan små feil føre til alvorlige konsekvenser. Når det først går galt, går det veldig galt, meddeler Svanes. 

UTSTYRSJEKK: I sporten er det små detaljer som kan stå mellom liv og død.

Svanes mener at årsaken til dødsfallene er at sporten vokser svært raskt, og at instruktørene ikke klarer å følge opp. Det er heller ikke mange nok utdannede instruktører innen ekstremsporten. 

Egersunderen har en klar oppfordring for å unngå ulykker: 

– Følger man regelverket, hadde 90 prosent av ulykker aldri skjedd. Når man føler at man får det til, glemmer man småting som er helt avgjørende, avslører Svanes.

Trives best i lufta

Til tross for alvoret speedriding bringer med seg, er 26-åringen fra Tønsberg klar i sin sak: Han er forelsket i adrenalinet som speedriding gir han. 

– Når jeg er i lufta er jeg i mitt rette element. På bakken er jeg som en pingvin på land, i lufta har jeg kontroll, gliser Engelstad.

I SITT RETTE ELEMENT: I lufta er Peder i sitt ess.
Powered by Labrador CMS