DIRIGENT: Ervingen blandakor har dype røtter i Volda, Øyvind Lied dirigerer koret med stort engasjement.

Øyvind sprer musikk i slummen

Han lever av musikken, og er en kjent skikkelse i lokalmiljøet som dirigent og musiker. Men det er ikke bare i Norge han har engasjert seg gjennom musikk.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: I et kjellerstudio i Storgata holder Øyvind Lied (65) til. Siden 2012 har Lied flere ganger dratt nedover til Nairobi i Kenya for å jobbe ved Mathare Care Center, et senter for psykisk utviklingshemmede, i Mathare-slummen. Der har han også dirigert flere kor i nærområdet.

Arvelig belastet

For Lied har musikken alltid betydd mye, og han forteller at han muligens er arvelig belastet. Med en mor og far som begge var engasjert og interessert i musikk, og to musikere til storebrødre, falt ikke eplet langt fra stammen.

PIANOMANN: Lied spiller mange instrumenter, på korøvingene spiller han melodier på piano.

Likevel var det ikke bare musikk han drev med som yngre. Han forteller om en oppvekst i Volda hvor de fleste drev med alt av aktiviteter - både musikk, fotball, håndball, alpint og svømming. Men det var musiker han skulle bli.

– Man blir ikke rik på penger, men jeg er blitt veldig rik på opplevelser. Det er det viktigste, sier voldingen.

Musikken bruker han også i arbeidet i Kenya. Forrige gang han var i Nairobi var i fjor. Arbeidsoppgavene hans ved senteret varierer, men han bidrar med alt fra workshops, innkjøp og generelt å "ta i et tak der det trengs", forteller Lied.

– Det er musikk som er limet her i alt vi foretar oss, konstaterer han.

Givende arbeid

Det hele begynte med Playback-prosjektet i 2005 - et prosjekt med sosialt arbeid og musikkaktiviteter for psykisk utviklingshemmede i Volda og Nairobi. Fra dette prosjektet kom Mathare Care Center. 

Grunnlegger av senteret, Elizabeth Waithera, kom Volda for å studere i 2009. Her jobbet hun også ved Hamna dagsenter, et dagtilbud der personer med funksjonsnedsettelser får en tilpasset hverdag med mulighet til arbeid. Det er nettopp dette senteret som var inspirasjonen da hun grunnla Mathare-senteret for seks år siden. Siden den gang har Lied besøkt senteret flere ganger, noe han synes er svært givende.

– Dette er mennesker som ikke har noen ting, ingen sikkerhetsnett, så bidraget vi kan gjøre herfra synes jeg er veldig meningsfullt, sier han. 

– Øyvind var sentral

UTVEKSLING: Shibweje og Lied møttes gjennom musikken. Her er bilde fra hans opphold i Volda.

Samtidig som Lied har engasjert seg i Mathare-slummen, har han også jobbet med musikk i Nairobi.

I forbindelse med Playback-prosjektet dro han og bandet Merkesteinane til Kenya for å spille en konsert i 2005. Merkesteinane er et band med psykisk utviklingshemmede som Lied leder. På deres besøk i Kenya møtte han Allan Shibweje for første gang. I 2009 kom Shibweje til Volda på utveksling, og ble værende i to år. Her sang han i Ervingen blandakor hvor Lied var dirigent. 

Da han dro tilbake i Nairobi bestemte Shibweje seg for å starte opp sitt eget kor. Det er dette koret Lied flere ganger har besøkt og dirigert.

Han forklarer at han var musiker før han møtte Lied, men at det var voldingen som gjorde han til en profesjonell.

Videre forteller Shibweje at utvekslingen ga han mulighet til å tjene opp egne penger til å gå videre på universitetet i Kenya.

– Det er den viktigste delen av det. Utvekslingen tok meg tilbake til skolen, og Øyvind var en sentral del av det, sier han, før han legger til at de fortsatt holder kontakten.

Musikken forener

SAMLENDE: Lied mener musikken samler folk.

– Hvor kommer engasjementet ditt fra?

Lied og tenker seg godt om.

– Jeg kan være dørgende lat. Jeg kan være så lat at du vil ikke tro det, men hvis jeg skal gjøre noe, så går jeg for det. Hvis ikke er det ingen vits, konstaterer han.

For voldingen er musikken noe som forener alle - uansett forutsetninger.

– Hvis det er en gud, så vil jeg tro at han er musiker, ler han.

­

­

Se reportasje fra Nærsynets tirsdagssending her:

Powered by Labrador CMS