RETTEN: Ørstingen måtte møte opp i Møre og Romsdal tingrett etter tiltalen

Ørstamann dømt for forsikringssvindel 

Den unge sunnmøringen møtte i Møre og Romsdal tingrett i Ålesund tiltalt for grov svindel for flere titusener av kroner. Mannen slapp fengselsstraff, men må utføre samfunnstjeneste.

Publisert Sist oppdatert

(ØRSTA) Ørstingen skal ha levert skademelding for flere elektroniske apparater som ikke var skadet, og fått penger for produkter som heller ikke var forsikret i utgangspunktet. Mannen ble tiltalt for forsikringsbedrageri.

Hendelsene skal ha funnet sted mellom sommeren 2021 og sommeren 2022. Mannen ble tiltalt i mai 2024, og måtte møte i retten forrige uke. Nå er dommen klar. 

Syk men ikke utilregnelig

Før saken startet ble Ørsta mannen undersøkt av en lege. Han mente mannen hadde nedsatt kognitiv funksjon på grunn av en psykisk lidelse, som er forenlig med post traumatisk stress. Dette hadde også konsekvenser for mannens evne til å holde styr på egen økonomi. 

Tilregnelighetsvurderingen bekrefter at tiltalte hadde en nedsatt kognitiv funksjon, men at funksjonsnedsettelsen ikke var nok for å gi Ørsta mannen manglende skyldevne. Derfor kunne Ørsta mannen straffes for forsikringssvindel, mener retten.

ANSVARLIG: Retten fant ikke begrunnelse for at mannen ikke kunne dømmes for forholdne han var tiltalt for

Til sammen skal mannen ha svindlet for verdier til en samlet sum på 70 000 kroner. I en lignende sak fra 2022 ble en mann gitt 30 dager i fengsel for forsikringssvindel på 75 000 kroner. Aktoratet ba  om å gi mannen 36 dager i fengsel.

Forsvarer la ned påstand om at mannen skulle frifinnes, subsidiert at han anses på mildest måte. 

Retten vurderte at det var bevist over enhver rimelig tvil at mannen har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningene. Det innebærer seks hendelser med forsikringssvindel.

Slapp fengsel 

Mannen var ung i perioden svindlene fant sted, i tidlig 20-årene, og hadde ingen tidligere straffer på rullebladet. Sivil og bosituasjonen til mannen spilte også en stor rolle i domfellelsen.

Ørsta mannen slapp fengsel, men ble dømt til samfunnsstraff i 36 timer med en gjennomføringstid på 120 dager, subsidiert f36 dager i fengsel.

Mannen dømmes også til å betale tilbake 59 625 kroner til forsikringsselskapene. Av dette er 3000 kroner sakskostnader.

Powered by Labrador CMS