VERFT: Green Yard Kleven i Ulstein Kommune.

Ønsker mer skipsbygging i Norge

I dag bygges 45 prosent av norskeide skip i Kina. - Hva skal vi gjøre om det bryter ut en krig i Asia?

Publisert Sist oppdatert

Hør intervjuet nederst i saken!

Etter at USA sin president Donald Trumps varslet økt avgift for skip bygd i Kina, gikk Ståle Ulriksen ved forsvaret høgskole ut og advarte om sikkerhetstrusselen mot Norge.

Avgiften for skip med kinesisk tilknytning vil være mellom 500.000 og 1,5 millioner dollar per anløp. For øyeblikket er det 283 skip som seiler under norsk kontroll, bygd i Kina. Nesten halvparten av skipene norske rederier har i bestilling bygges der, opplyser Rederiforbundet

Avhengig av havet

- Skipsbyggingsindustrien er i dag en strategisk ressurs.

Om det skulle oppstå en situasjon som ligner på en verdenskrig, vil Norge ligge veldig dårlig ann fordi mye av skipsbyggingen foregår i Kina. Norge er avhengig av havet og trenger en industri som kan bygge skip i et større format enn det som gjøres i dag, sier Ståle Ulriksen.

Støtte fra staten

Ved verftet Green Yard Kleven mener leder for salg og marked, Karl Johan Barstad, at den norske beredskapen må bli tatt vare på gjennom å tilrettelegge for maritime industrier. 

Dette kan føre til økt interesse for skipsbygging i Norge. Han sier også at norske verft prismessig sliter med å konkurrere mot Kina, og han tror det kan være en av grunnene til at mange norske skip bygges der.

SJEF: Karl Johan Barstad, leder for salg og marked ved Green Yard Kleven.

Han tror flere garantiordninger og finansieringsmuligheter fra norske myndigheter kan føre til at flere velger å bygge skipene sine i Norge, fremfor lavkostland som Kina.

- Skipsbygging er veldig kapitalkrevende, og vi ønsker oss en forskuddsgaranti-ordning fra staten som kan brukes for å sikre finansieringen av prosjektene.

Det er ikke bare et sikkerhetsaspekt ved at norske skip bygges i Kina, men også bærekraft. Barstad sier bærekraft er viktig for dem og stiller spørsmål ved fokuset på bærekraft hos de som bygger skip i Kina. 

Barstad tror også at en klausul som sikrer skipsbygging i Norge eller EØS når rederi mottar støtte til grønn omstilling i industrien, kan være klokt.

Slik det er i dag tar norske rederier norske støttekroner og sender prosjektene til lavkostland som Kina, sier Barstad.

Powered by Labrador CMS