FORMIDLE: Olav Øyehaug Opsvik ved Ivar Aasen museet ønsker å formidle den nynorske kulturarven.

Ønsker å ivareta gamle tradisjoner

Flere unge er skeptiske til nynorsk, mens eldre og eksperter kjemper for å bevare språket som en levende del av norsk kultur.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: I en tid der nynorskens bruk ser ut til å avta, spesielt blant ungdom, arbeides det målrettet for å bevare skriftspråket. Ivar Aasen museet er blant institusjonene som jobber for å bevare nynorsken.

– Vi ønsker jo at nynorsk skal holde fram med å være et sterkt og livskraftig språk, forteller Olav Øyehaug Opsvik, direktør ved Nynorsk kultursentrum.

Museet sitt oppdrag består i å dokumentere og formidle den kulturarven som nynorsk representerer. 

– Ikke bare bakover i tid, men som en kontinuerlig utvikling.

Vil ikke skille seg ut

På  Volda videregående skole er flere elever skeptiske til nynorsk.

– Jeg snakker jo østlandsk, og synes nynorsk er noe av det verste jeg vet, forteller Hanne Lexerød Hovlid.

Også Mia Vatne Aa tror nynorsken vil bli mindre brukt av unge i tiden framover.

– Vi ser jo så lite av det på sosiale medier, forteller Vatne Aa.

PÅVIRKET: Elever ved Volda Videregående mener skriftspråket blir påvirket av sosiale medier. Fra venstre: Dorthea Gretland (17), Johanne Ramsli Gjethammer (16), Hanne Lexerød Hovlid (17) og Mia Vatne Aa (17).

Professor i norsk språk, Kristoffer Kruken, deler en lignende bekymring. Han mener skepsisen blant ungdom kan være knyttet til ønsket om å passe inn

– Skepsisen til nynorsk blant unge kan komme av at de ikke ønsker å skille seg ut. Selv om skriftspråket står sterkt, ser vi en svekkelse på enkelte områder, sier Kruken.

Bekymret

Utviklingen bekymrer den eldre generasjonen, som ser en drastisk endring i språket. To eldre menn, bosatt i nynorskens kjerneområder, uttrykker sin sorg over nynorskens utvikling.

– Ja, det er trist. Det verste er at dialekten har endret seg så mye, forteller Ola Einang.

HÅPEFULL: Ola Einang og Nils Ola håper nynorsken bevares.

Likevel deler ikke alle denne pessimismen. På Ivar Aasen-museet arbeides det aktivt for å bevare nynorskens relevans i dagens samfunn. Direktør Olav Øyehaug Opsvik mener det er viktig å ta vare på skriftspråket.

– Det er helt avgjørende for hva Norge er i dag og hvordan vi ser på landet vårt. Det at jeg kan snakke som jeg er, og du kan snakke som du gjør, er noe vi ikke kan ta for gitt.

Powered by Labrador CMS