Økning i andel kvinner med ADHD
Fra 2018 og fram til 2022 har antallet kvinner mellom ti og 40 år som har fått ADHD-diagnosen økt med 80 prosent i Norge, dette viser tall fra helse Midt-Norge.
VOLDA: Guro Dalaker er student ved Høgskulen i Volda. Det var algoritmer på tiktok som fikk henne til å åpne øynene for en mulig diagnose. Hun er ikke alene, for på tiktok trender tagger som #adhdinwomen og #undiagnosedadhd.
— Høsten 2022 fikk jeg opp masse adhd relaterte videoer og ting jeg relaterte til på sosiale medier. Jeg søkte litt rundt på nettet og endte opp med å bestille en time hos fastlegen og ble henvist til utredning.
Typiske kjennetegn for personer med adhd er uro, impulsivitet og dårlig konsentrasjon. For Dalaker har det vært en lettelse i hverdagen å bli utredet for adhd.
— Jeg forstår meg selv enda bedre, og har blitt flinkere til å ikke være like hard mot meg selv.
— Jeg forstår meg selv enda bedre, og har blitt flinkere til å ikke være like hard mot meg selv.
Men hun understreker at dette er noe hun fremdeles må jobbe med.
Dalaker forteller at hun fant et skjema på nett med ulike påstander som hun kjente seg igjen i. Men hun måtte score høyt på spørsmålene for å kunne bli henvist. Ett av spørsmålene var:
«Hvor ofte for deg er det vanskelig å få orden på ting når du skal utføre en oppgave som krever organisering?»
— Det er vanskelig å definere. Vi lever i en digital verden hvor vi aldri helt finner roen. Vi er heller ikke lagd for å ha så mye stimuli.
Under utredningen ble det tydelig for henne at hun hadde adhd, men det var også flere deler av prosessen som gjorde henne usikker.
Hvor går egentlig grensa på vanlige konsentrasjonsvansker og en diagnose?
Kan TikTok være en årsak til at det er større grad av selvdiagnostisering?