Viktig med jenter i yrkesfag
Elever på teknologi og industriell produksjon ved Ørsta videregående skole ser det som positivt å få flere jenter inn i faget.
ØRSTA: Jentene på teknologi og industrifag ved Ørsta videregående skole har ikke så mange planer for kvinnedagen 8.mars. Her er det totalt elleve jenter fordelt på fire førsteklasser i år.
– Det er bra at kvinnene får sin egen dag, men jeg har ikke så mange tanker rundt det, ler Lea Heltne.
Hun går førsteåret ved teknologi og industriell produksjon, TIP, ved Ørsta videregående skole. Heltne forteller at hun først valgte Helse- og oppvekstfag, men konkluderte at det ikke var noe for henne. Hun er èn av totalt elleve jenter ved linjen.
– Jeg ville gå i helt motsatt retning og tenkte at TIP virket kjekt. Samtidig er det mange valgmuligheter videre ut i fra faget.
Heltne understreker viktigheten av å få flere jenter inn i bransjen.
Kjønnsbalanse i næringslivet
– Vi mener at det er ingenting i veien for at jenter kan jobbe innenfor tekniske fag, forteller Per Tore Måen.
Han er lærer ved teknologi og industriell produksjon. Måen forteller at Ørsta videregående skole vil at flere jenter skal søke TIP.
– Det er viktig med en god kjønnsbalanse i næringslivet.
Per Tore Måen
Måen legger til at det er positivt å få kvinnene inn i alle delene i samfunnet, men også at menn velger tradisjonelt typiske kvinnelige yrker.
Flere har fordommer
– Noen tror at jeg er litt mer maskulin kanskje, tilføyer Heltne.
Både Lea Heltne, Rebekka Follestad og Lina Riksheim ved teknologi og industrifag, er enige i at jenter har en tendens til å være litt mer nøyaktige med ting, og kan gjøre det bra i alle yrker.
– Tradisjonelt er det flere gutter enn jenter som søker på disse yrkesretningene, forteller Lina Riksheim.
De snakker om fordommer flere kan ha til jenter som velger mannsdominerte yrkesretninger.
– Brøytebrud og traktorlaila, det går igjen, konstaterer Heltne.