Størst vekst i Volda: Forelsket seg i Sunnmøre
Volda er kommunen på Søre Sunnmøre med størst folketallsvekst i 2021, i følge SSB. Utenom nabokommunen Ørsta opplever de øvrige kommunene i Sjustjerna nedgang i folketall.
VOLDA: – Jeg føler ikke Volda mangler noe egentlig, sier Alexander Bergseth Borgen, som akkurat har flyttet til Volda sammen med kjæresten Hanna Flesche Hellenes.
Det nyinnflyttede paret nyter vårsola og utsikten mot Rotsethornet fra sokkelleiligheten deres. For Alexander var det fast jobb som turnuslege ved Volda Sjukehus som lokket.
Likevel startet drømmen om vestlandet hele 60 kilometer unna - nærmere bestemt Gjerdsvika.
– Jeg har en stefar fra Ålesund, og han tipset meg om å flytte til Ulsteinvik. Vi flyttet dermed til Gjerdsvika utenfor Ulsteinvik og bodde der i seks uker og det ga mersmak, forteller Hanna.
(Saken fortsetter etter videoen)
Sulten på mer Sunnmøre
Alexander og Hanna er langt ifra de eneste som blir dratt mot Sjustjerna.
I 2021 ble det registrert 28 nye beboere i Volda, og sammen med nabokommunen Ørsta er det de eneste stedene på Søre Sunnmøre med en positiv folketallsvekst.
Selv om kjæresteparet er langt ifra nære og kjære, føles Søre Sunnmøre allerede som hjemme.
Alexander forteller om en imøtekommenhet de aldri hadde vært borti før da de bodde i Gjersvika.
– Hver person vi møtte slo av en prat med oss, og det var hyggelige samtaler! Kombinert med den storslåtte naturen som vi ikke er vant til, så tenker man jo bare: wow, tenk at dette finnes. Er det mulig å få mer av dette?
Så langt smiler Volda-livet til Alexander og Hanna. Etter kun en uke har de allerede vært på konserter, på fest og blitt kjent med nye mennesker. De har også observert visse særtrekk med bygda.
– Alle har snøfresere! Hva er greia med det liksom? ler Alexander.
Voldakortet og fødselsoverskudd
Ordfører Sølvi Dimmen forklarer at fødselsoverskudd, innvandring og stabile arbeidsplasser kan være noen av grunnene til at Voldas befolkning stadig blir større.
– Vi ønsker jo å legge til rette for at folk skal trives i Volda.
– Det innebærer å sørge for at det er et spenn i fritidsaktiviteter og tilbud, samt mange spennende arbeidsplasser både på høgskolen, sykehuset og i det private næringslivet, fortsetter Dimmen.
Dimmen trekker også fram Voldakortet, støtteordningen som tilbyr studenter et gavekort på 5000 kroner dersom de folkeregistrerer seg i kommunen.
– Voldakortet er et viktig bidrag til å øke innbyggertallet med noen hundre mennesker, og dette holder vi på med nå på andre året.
I tillegg har også kommunereformen fra 2020 hjulpet på tallene.
– Vi har blitt en sammensatt kommune. 1200 innbyggere fra Hornindal og et par hundre fra Bjørke har gjort at vi har tatt et jafs.
Veien videre
Å få flere tilflyttere enn utflyttere til en mindre kommune er en velkjent utfordring, særlig i distriktene.
Selv om Volda opplever en befolkningsvekst hviler ikke Dimmen på laurbærene.
– Nå holder vi på med et prosjekt for sentrum for hvordan vi skal fortsette å tilrettelegge for videre bosetting og etablering av næringer. Det blir viktig for å lokke både folk og aktivitet hit.
Tilbake i sokkelleiligheten hos Alexander og Hanna er kjæresteparet usikker på hva fremtiden bringer.
I tillegg til fast jobb er det mye som skal klaffe for at de skal slå seg ned i Volda på fast basis. Særlig når storbylivet er forlokkende for det unge paret.
– Når jeg blir ferdig med denne turnustjenesten skal vi kanskje bo et par år i Oslo. Samtidig tenker vi hvor mange ganger i livet har man muligheten til å komme hit?