KJØRER GRØNT: Jonas Gahr Støre kjører en hydrogenbil. Sammen med seg har han toppene for Norwegain Hydrogen, Jens Berge (forrerst) og Knut Flakk.

Ny banebrytende satsing

Statsminister Jonas Gahr Støre var med på å åpne Norwegian hydrogen sin nye fabrikk på Hellesylt. Nå er en ny statsning igangsatt. 

Publisert Sist oppdatert

HELLESYLT: – Det er jo et frampek mot det vi går inn i nå, en ny fornybar økonomi, hvor hydrogen er et veldig spennende drivstoff vi skal utvikle, forteller statsminister Jonas Gahr Støre. 

SPENNENDE: Statsminister Jonas Gahr Støre er positiv til prosjektet.

Han var med på åpningen av Hellesylt Hydrogen Hub onsdag, og synest det er ett spennende prosjekt.

– Det er ikke en rett frem vei, det ser vi i mange land. At det å bygge opp hydrogen, få det til å bli en varig og stabil energikilde, fungerer, sier han.

– Norge har mulighetene her, og at det er noen entreprenører og industrifolk som går foran og prøver dette ut her, de prøver det i Bærlevåg i Finnmark og her på Hellesylt, det er spennende, forteller statsministeren videre.

Fra idé til virkelighet 

– Tanken var at her kan vi faktisk ha mulighet for å kombinere to ulike utfordringer, nullutslipp på fjorden å få næringsutvikling ut av den ressursen vi har her, nemlig vasskraft, sier Inge Bjørdal. 

STAS: Inge Bjørdal har fått vitne til at ideen hans har blitt realisert.

Han er næringssjef i Stranda kommune, og det var han som hadde den opprinnelige ideen til hele prosjektet på Hellesylt. 

– Det startet med et klima-satsprosjekt i 2016 der en del fagfolk som satte seg ned og tenkte litt rundt hva vi kan få til ut av disse utfordringene. Da begynte det, og så har det spunnet på seg, forteller han videre. 

og det er selvfølgelig veldig stas. 

Han synest det er gøy at «lille Hellesylt» får til noe så stort.

– Dette blir et utstillingsvindu for grønn energi på lille Hellesylt, som er den største hydrogen-produsenten i Norge og enda større på ren vannkraft. Og det er bra, sier han stolt, og forteller 

Avslutningsvis forteller Bjørdal at det betyr mye for befolkningen på Hellesylt og at de tar  problemstillingen alvorlig. 

Hellesylt Hydrogen Hub

Hellesylt Hydrogen Hub fungerer både som produksjonsanlegg for grønt hydrogen, og stedet for den aller første Vireon tankstasjonen. 

Som et av verdens banebrytende lokale økosystemer for grønt hydrogen, letter det overgangen fra fossilt brensel til nullutslippsdrivstoffløsninger for lokal industri, tunge kjøretøyer, ferger, cruiseskip og høyhastighetsfartøy.

Kilde: Norwegain Hydrogen

Få kunnskap 

– Jeg begynte sommeren 2021 da jeg var helt alene på kontoret i Ålesund så begynte jeg å spekulere i hvordan vi skulle utvikle dette selskapet til å bli noe mer, sier administrerende direktør for Norwegain Hydrogen, Jens Berge.

Han var den første ansatte i selskapet, som nå har utviklet seg til å bli mye større.

– Du kunne hatt alle elementene som er her og gjort det 100 ganger større, så hadde det blitt et kjempestort anlegg. Men nå gjør vi det i miniatyr, og så er det her vi lærer hva vi egentlig skal drive med i fremtiden, forteller Berge. 

TRE STOLTE MENN: Jonas Gahr Støre(F.V), Jens Berge og Knut Flakk er klare for å holde hver sin tale.

Han synest prosjektet på Hellesylt er spennende, og at de kan få god kunnskap ut av det. 

– Vi er genuint opptatt av å begynne og få kompetanse på det vi skal gjøre i mange år fremover, fortsetter Berge.

Han har store forventninger til prosjektet.

– Det skal operere på en sikker måte. Vi skal få langsiktige off-take-kontrakter. Og vi skal selge hydrogen til både nær og fjern, forteller Berge.

Han påpeker fordelen med å ha slike lokale anlegg.

ANLEGGET: Hellesylt Hydrogen Hub er en av få i verden som produserer på grønt hydrogen.
ANLEGGET: Hellesylt Hydrogen Hub er en av få i verden som produserer på grønt hydrogen.

– Hydrogen er ganske dyrt å transportere, så hvis vi kan produsere det på relativt billig strøm i området her, og det er tett på i strandene og kommuner, da får du virkelig fram fordelen av det hydrogenet produserer her.

I forhold til europeiske priser på hydrogen, så klarer anlegget å produsere det veldig billig, forteller Berge. Han påpeker også at om man skal transportere hydrogen langt bort er transporten ganske dyr.

Han synest også at Hellesylt skal være stolte av denne fabrikken.

– Det er ikke mange så helhetlige hydrogenhubber i verden på grønt hydrogen. Her har vi alt vi produserer på innestengt vannkraft, forteller Berge avlutningsvis. 

ORDFØRER: Einar Arve Nordang er strålende fornøyd med åpningne og besøket.

Stas å få fabrikk på Hellesylt

– Det er ikke mange kommuner som får både statsminister og finansminister på samme dag, så det synes vi er festlig, forteller ordfører Einar Arve Nordang.

Ordføreren har stor tro på hydrogen fabrikken og mener dette kommer til å være en viktig energikilde i året som kommer.

– Mange plasser i Norge der det er for dyrt å legge frem kabler og nett til at du kan ha industri ute. Da tror jeg hydrogen kommer til å være viktig. 

Nordang synes det er stas at fabrikken blir plassert på Hellesylt, men forteller at det ikke har så mye å si for arbeidsplasser.

FINANSMINISTER: Trygve Slagsvold Vedum forteller at han blir i godt humør av det fine være og den vakre naturen Hellesylt har å by på.

Viktig at folk satser

– Det vi ønsker når det gjelder hydrogen er at vi må utvikle ny energibærere, men så må vi også gjøre det sånn at vi ikke går for mye utover strømforsyning i Norge. Så er det å finne den balansen, forteller finansminister, Trygve Slagsvold Vedum.

Videre forteller han at det er viktig at det er nye folk som satser, og bruker hydrogenfabrikken som et eksempel på det.

Video fra åpningsdagen under: 

Powered by Labrador CMS