
Nå kommer høysesongen for hjemløse kattunger
– Det er et stort samfunnsproblem at folk ikke kastrerer kattene sine, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen i Møre og Romsdal
ØRSTA: Våren er her, og med den følger den store kattungesesongen.
– Det varme været på våren og sommeren gir bedre sjanser for overlevelse. Derfor føder mange av kattene da, sier Silje Brune Knutsen, Styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge i Møre og Romsdal.
På tross av hvor hyggelig det høres ut, er ikke kattungesesongen noe Dyrebeskyttelsen ser lyst på. Den kommer nemlig fordi ukastrerte katter møtes ute, parer seg og dermed får hjemløse, forvillede kattunger.
– Vi får bare flere og flere henvendelser om kattunger som trenger hjelp. Gjerne fra folk som ser kattunger på eiendommen sin, sier Stina Tømmerbekk Nossen, nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge i Møre og Romsdal.

Hun forklarer at disse kattungene er ekstremt sårbare.
– De har ikke rukket å bygge opp et immunforsvar ennå, og er derfor utsatt for å bli smittet av sykdommer. De er jo heller ikke laget for dette klimaet, og kan fryse og sulte i hjel, sier Nossen.
Hun forteller også at inavl er et stort problem, og at kattungene kan ha store medfødte skader på grunn av dette.
Forbereder seg på en travel sesong
En travel sesong i vente krever forberedelser for Dyrebeskyttelsen i Møre og Romsdal. De frivillige samlet seg i Ørsta forrige helg for å vaske og sterilisere bur, feller og annet utstyr. I vårsolen gikk de løs på jobben med hageslange, såpe og klut.

– For å unngå smitte, steriliserer vi bur og utstyr etter hver gang det blir brukt, sier Knutsen.
Men rent utstyr er ikke det eneste Dyrebeskyttelsen må ha på plass før kattungesesongen.
– Vi har kjøpt inn morsmelkerstatning til kattungene, også prøver vi å få tak i så mange fosterhjem som mulig, forteller hun.

Knutsen har selv adoptert katten Tress, som er et resultat av kattungesesongen for noen år tilbake. Moren til Tress var en redd hjemløs katt, som led en skjebne som ikke er uvanlig for forvillede katter.
– Kattemoren til Tress var for redd og aggressiv til å ta seg av kattungene. Vi hadde de sammen på et rolig og tillaget rom for at hun kunne føle seg trygg nok, men da gjemte hun seg unna kattungene, og ville ikke gi de mat eller vaske de.
Da bestemte de seg for å gi kattungene flaske for at de skulle kunne overleve.
– Kattemoren måtte dessverre avlives til slutt, fordi det ikke var mulig å få henne tam nok til å kunne leve et godt liv, forteller Knutsen.

To ukastrerte katter kan bli til 140
Nestleder Nossen peker på mangelen av kastrering av katter som et stort samfunnsproblem.
– At folk ikke kastrerer kattene sine er den største årsaken til at vi har så mange hjemløse katter i Norge.
Hun har en oppfordring til katteiere i hele landet:
– Kastrer katten din! En kattemor kan få opp til 16 kattunger på en sommer, og til neste sommer kan de være 140 katter.
Mange vonde skjebner
Siv Lødemel er veterinær ved Ørsta Volda Dyreklinikk. Hun har møtt mange sårbare hjemløse kattunger gjennom årene.
– Sykdommer florerer. Det er gjenklistrede øyer, uttørring, diaré, avmagring, oppkast av ormer. Det er helt forferdelig. Mange av dem fryser i hjel på vinteren. Det er mange vonde skjebner, sier hun.

Hun mener kastrering og ID-merking av katter bør bli obligiatorisk.
– Det er en måte å holde folk ansvarlige på. Da skulle de både fått vetrinærregningen og en oppstrammer. For det er dårlig dyrevelferd å ikke ta vare på dyrene sine, sier Lødemel.
Veterinæren vil likevel skryte av folk i Ørsta-Volda-området.
– Folk her er generelt blitt flinke til å kastrere kattene sine, og det merker vi. Det er færre løse kattunger enn det var før. Så vi håper utviklingen fortsetter slik!, sier hun.