
–Menssyklusen påvirker mye på trening
Norges fotballforbund har kommet med en menstruasjonsguide, den skal hjelpe kvinnelige utøvere slik at fotballhverdagen blir lettere, øke kunnskapen rundt temaet og skape åpenhet.
IDRETT: På NFF sine hjemmesider står det: «Kunnskap og kommunikasjon om kvinnekroppen er nødvendig for å forstå hvordan kvinnelig spillere har det, og for best mulig tilrettelegging for jenter og kvinner i fotballen»
Fjerne tabu

Mali Berg Zetterstrøm er 18 år og spiller for Ørsta. Hun ble presentert for guiden da den kom ut forrige uke, og synes det er veldig bra at NFF kommer med dette. Zetterstrøm håper den kan bidra til mer åpenhet rundt temaet.
–Temaet har vært litt tabu. Jeg har aldri snakket om det tidligere med trenere.
Videre sier hun at det er bra om guiden kan bidra til å øke kunnskapen til både utøvere og trenere
–Syklusen påvirker så mye på trening, og den varer jo hele måneden, altså er syklusen mye mer enn bare blødningsperioden.
Øke kunnskapen
Hun forteller hvordan man med økt kunnskap bedre kan tilrettelegge treningen til jenter slik at man kan trene hardere noen uker og lettere i andre uker. Det tror hun kan øke utbyttet av treningen.
–Spesielt når man kommer i puberten er det viktig med kunnskap. Det er mange mannlige trenere i fotballen. Det er ofte fedre som er trenere for aldersbestemte lag, og på høyere nivå er det også flest mannlige trenere. At de de skjønner spillerene sine er viktig.
Zetterstrøm sier at guiden skal være et hjelpemiddel og at den blant annet oppfordrer til temakvelder, at trener skal ha mensenkit med seg på trening og kamp, og at det skal bli tilrettelagt på toalettene
–Og så får vi bare håpe den blir brukt i praksis også.
Påvirker prestasjonen
Zetterstrøm snakker om at jenter er mer utsatt for skader under deler av syklusen, og tror at kunnskap rundt temaet kan bidra til å minske skaderisikoen. Gina Flugstad Øistuen fra Norges Idrettshøyskole, sto for den faglige kompetanse i guiden.
– Vi kan ikke konkludere med noe angående skader. Forskningen viser at objektive mål ikke blir påvirket av syklusen. Men det som er viktig her er at subjektivt så opplever utøverne det. Mest sannsynlig er det er veldig individuelt hvordan syklusen påvirker prestasjonen fordi det er så individuelt hvordan kvinner opplever syklusen sin.

Hun forteller videre at syklusen kan ha påvirkning ved at dagene før og under mensen så opplever mange symptomer som har negativ påvirkning på trening og fysisk form, som PMS og smerter. I midten av syklusen, altså etter blødning og frem til siste fire dager, så kan man føle seg bedre, og har mer energi til å yte ekstra godt på trening. Derfor opplever mange at det er den fasen det er best å trene i.
– Hensikten er å sette fokus på kvinner i idretten, fordi man ikke kan trene kvinner og menn på helt samme måte, både i pubertet og tiden etter, sier Øistuen.
Hun sier at målet er å få kvinner til å føle seg velkommen i idretten, som tradisjonelt sett har vært et mannsdominert område. Øistuen er enig med Zetterstrøm i at tilrettelegging i første omgang er veldig viktig, fordi det skaper trygghet. Guiden forteller om små triks og tips som er enkle å gjennomføre, men som er viktige for å legge til rette for det kvinnelige kjønn.
–Det skal være greit å ha mensen, avslutter Øistuen.