KONTORTID: På kontorer har Thomas Ryste utstikt over Ørstafjorden.

Mannen bak den kjente karakteren Kjell Kjellen Bigset

Det er over to tiår siden Thomas Ryste startet med sine bygdekarakterer og det er fremdeles full rulle. 

Publisert Sist oppdatert

Jeg var sliten og hadde lyst til å legge ned hele greien

MAGI: Endringen i karakter er nærmest magisk når barten til Kjell Kjellen Bigset kommer på

Hovdebygda: Thomas Ryste er ikke bare glad i å stå på scenen. Tar du turen til Hovdebygda stadion en kveld i ukedagen er du sikker på å møte  hovdebygdningen. I ny og ne skimter han til på Hovdebygda 2 i 6.divisjon. Sønnnen til Ryste, Mads Ryste (16), spiller også på Hovdebygda 2. Mads spiller også på  Hovdebygda sitt gutter 16 lag, der er Ryste trener. Hvordan han kombinerer jobben på scenen og fotballen svarer Ryste kort på. 

— Det handler om organisering, sier han og peker på at konen som også jobber i selskapet, Ryste Entertainment, er en viktig del av logistikk-puslespillet. 

Korona ga tid for refleksjon

Det har ikke alltid vært full rulle for Ryste. Før pandemien var komikeren lei og hadde lyst til å legge ned alt. Så stoppet samfunnet. 

Det var en pause jeg trengte, jeg var sliten og hadde lyst till å legge ned hele greien, sier Ryste mens han ser utover Ørstafjorden. 

Pandemien bød på utfordringrer, heldigvis for Ryste hadde familien en økonomisk buffer. Konen til Ryste er utdannet sykepleier, og som mange andre sykepleiere på den tiden var det hektisk for henne. Ryste ble hjemme med barna, mens konen var på jobb. Denne spesielle tiden har han nå begynt å bruke i showene sine. Tidligere har ikke Ryste brukt mye tid på å være seg selv på scenen. 

— Hvis du spiller på deg selv og ikke er redd for å dumme deg ut så liker folk det, sier en smilende Ryste. 

Pandemien ble en perfekt pause for Ryste. Når samfunnet åpnet opp igen var han sulten etter forestillinger og slik har det gått i ett siden. 

— Eventmarkedet har eksplodert, sier Ryste. 

Han er nesten ikke hjemme i helgene, enten er det show selv, konferansieroppdrag eller noe annet. Men, hvor startet det hele?

MATBOKS: I en rød matboks ligger den skjulte skatt. Nemlig barten. Med litt lim på en pensel stryker han forsiktig på overleppen sin før barten settes på.

En danske med kameraferdigheter

Før Thomas Ryste slo igjennom som komiker hadde han karriere som bankmann. 

Det var helt forferdelig kjedelig, sier han med et smil. 

Med en utdanning i kommunal planlegging og økonomi, samt et år i psykologi, hadde egentlig Ryste en trygg karriere i offentlig sektor. Han jobbet både på rådmannskontor og med integrering. Men, jobb i offentlig sektor ble det ikke noe av. 

Scenekunst

  • I julebordssessongen 2014 hadde Thomas Ryste 55 utsoglte show på Ricks. I følge han selv var det en tilhenger som var på alle 55 opptredener.
  • Thomas Ryste var en av de siste som hadde opptreden på det historiske Dizzie Showteater i Oslo.

Det hele startet lenge før trygg jobb i kommunal sektor. Da Ryste valgte siviltjeneste istedenfor tradisjonell militærtjeneste. Det var i siviltjenesten han fikk jobb for et teater i Trondheim. Det var her Ryste først merket interesse for scenekunst og underholdning. 

Fremover noen år igjen, til tidlig 2000-tallet jobbet Ryste i bank. Han hadde en god venn på det tidspunktet.

 — Jeg kjente en danske  som var god til å filme og redigere.

 Ryste og dansken gikk sammen og startet sitt første prosjekt i en nedlagt klesklypefabrikk. Derav navnet Klypa. Karakterene han spilte var bygdefolk og ansatte ved klesklype-fabrikken. Det var her folk først ble introdusert for Kjell Kjellen Bigset og de andre bygdekarakterene. Det var imidlertid ikke uten kontroverser. Humoren til Ryste satt ikke like godt hos alle, han opplevde både motgang og til med trusler fra folk som følte seg fornærmet.

Basert på ekte folk

Kjell Kjellen Bigset, en karakter som representerer den typiske bygdekarakteren er nok Rystes mest kjente figur. Karakteren tok virkelig av i 2009 med vidoen sin der han lager svelerøre med en poengsmotor. Siden har videoen fått over 3 millioner visninger. Karakteren har en umiddelbar og ufin stil, den representerer bygde-Norge som mange har et nært forhold til. Enten man liker det eller ikke. 

— Kjellen er ikke bare en karakter som får folk til å le, men han er også en stemme som ofte utrykker forskjellige meninger, gjerne med politisk stikk, forteller Ryste.

Bli med Nærnett på besøk hos Kjell Kjellen Bigset!

Powered by Labrador CMS