SAVNER TILSKUDD: Ordfører Stian Skorgen Scheide (H) ber regjeringen om mer penger.

Mangler 10,6 milliarder til veier i Møre og Romsdal

Ordføreren i Ulstein er bekymret over tilstanden til lokale fylkesveier. Han mener fylket trenger mer penger. 

Publisert Sist oppdatert

ULSTEINVIK: Ordfører Stian Skorgen Scheide (H) i Ulstein kommune er frustrert over vedlikeholdet av fylkesveiene i kommunen.

— Vi har eksempler i kommuner der ødelagte veier i ytterste konsekvens kan skape farlige situasjoner, forteller han.

Ifølge NAF er det totale etterslepet på 10,6 milliarder kroner for vedlikehold av vei og 4,1 milliarder kroner for rassikring i fylket. Tallene har NAF hentet fra Statens vegvesen. 

HULLETE VEI: Nærnett tok turen til fylkesvei 26 i Ulstein kommune for å se hvordan tilstanden er på veiene.

Han understreker at de større fylkesveiene har grei standard, men er bekymret for de mindre veiene. Scheide er fornøyd med jobben fylkeskommunen har gjort med midlene de har til rådighet. 

— Møre og Romsdal består av mange veier, broer og ferger. Da er vi helt avhengige av en økonomi som kan vedlikeholde veiene, sier Scheide.

Han får støtte fra leder i samferdselsutvalget Hans Olav Myklebust (FrP), som mener at etterslepet har blitt alt for stort. 

— Tilstanden til fylkesveiene blir jo bare verre og verre, og det har en klar sammenheng med manglende bevilgninger fra regjering og storting, utbroderer Myklebust. 

Utfordrende for næringslivet

Leder i samferdselsutvalget i Hans Olav Myklebust

Hans Olav Myklebust mener at det må bevilges mer penger nå, slik at veiene takler tungtransporten fra næringslivet i fylket.

— Det er viktig at næringslivet kan frakte varene sine. Da er det viktig at vi har et veinett som fungerer, og som en sterkt nok til å tåle dagens biler, forklarer Myklebust

BEKYMRET: Ordfører Scheide mener at det må tas grep.

Ordfører Scheide er tydelig på at gode veier er viktig for næringslivet i kommunen. 

— Logistikkutfordringene blir jo verre og verre jo dårligere underlaget er. Spesielt på vinterstid er vi avhengig av godt vedlikehold slik at tungtransporten kommer frem, sier han. 

Prioriterer asfalt

Fylkestinget i Møre og Romsdal bevilget i år 50 millioner kroner ekstra til asfaltering av fylkesveiene. Det forsvarer Myklebust som en viktig investering i fylket. 

— Vi har ikke kuttet i lovpålagte oppgaver, som utdanning og samferdsel. Det er de to største, og så kutter vi på på andre ikke lovpålagte oppgaver, forklarer han om prioriteringene i fylket.

SPREKKER: Dette er et vanlig syn på fylkesveiene i Møre og Romsdal.

Les også: LO: — Høyre og FrP prioriterer asfalt fremfor ungdommer.

Han sier at den største utfordringen i fylket er mangelen på penger.

— Da må vi prioritere det som er viktigst for ungdommen, næringslivet og folk i Møre og Romsdal, sier Myklebust.   

— Gode og trygge veier er helt avgjørende for å sikre bosetting og verdiskaping i heile Norge. Fylkesveiene er hverdagsveiene våre, og spiller også en sentral rolle i totalforsvaret. I første seksårsperiode av ny Nasjonal transportplan, har regjeringen satt av 30,6 milliarder kroner til fylkesvei og i andre seksårsperiode 34,4 milliarder kroner. Dette er en økning på 1 milliard kroner i årlig snitt i første seksårsperiode sammenliknet 2024-budsjettet, Svarer statssekretær Tom Kalsås (Ap)

SMAL VEI: Det er ikke bare hull som er utfordrende for fylkesveiene.
Powered by Labrador CMS