
Må stole mer på seg selv: – Ikke bare lytt på erfarne fjellfolk
Påskeferien nærmer seg med stormskritt, og da dukker gjerne fjellvettreglene opp i hukommelsen til mange. Det er én regel mange husker av fjellvettreglene, nemlig «det er ingen skam å snu». Ifølge fagsjef for barn og ungdom i DNT, Kristin Oftedal, må vi nå stole mer på oss selv og egne ferdigheter når vi skal ut på tur.
Viktig spesielt i påsken
Oftedal legger stor vekt på at det gjelder å ikke legge listen for høyt. – Tenk sikkerhet først og fremst. Det er et viktig utgangspunkt. Det handler om å tilpasse turen etter evne og kunnskap, og å tenke på hvem man har med seg på tur.
Regelen som sitter
Melshornet i Volda er et kjent turmål for mange. På onsdag denne uken var det mange turgåere som hadde tenkt seg til toppen. Det var én fjellvettregel samtlige husket, nemlig «det er ingen skam å snu». Hør klipp fra Melshornet her:
Ikke lene seg på andres kompetanse
På hyttevegger landet rundt henger de ni fjellvettreglene for å sikre at generasjoner skal huske fjellvettreglene. De er skrevet og utarbeidet av Røde Kors og Den Norske Turistforeningen, med et mål om at læring gjennom erfaring og refleksjon er viktigere enn teknologi og utstyr.
I 2016 ble reglene revidert, fra å være vinterbaserte til å gjelde hele året, samt for høyfjell og nærområdet. De nyere reglene er sporet over på at man selv må ta et stort ansvar på tur. – Et viktig poeng i reglene før 2016 var blant annet å lytte etter erfarne fjellfolk, som fremdeles også er viktig. Men, man må ikke bare lene seg på andres kompetanse, forteller Kristin Oftedal.

Hun påpeker at det er viktig å selv ta ansvar for turen man legger ut på. – Det gjelder å pakke gjellvettet i sekken sammen med utstyr, klær og mat man trenger, sier hun.
Mange av oss har planer om fjellturer i påskeferien, og da gjelder det å ta sine forhåndsregler. – Det er viktig å følge med på vær- og føremelding, og planlegge turen etter evne og forutsetninger, forteller Kristin Oftedal.