FUGLEFJELLET: Om dagen er Lundefuglen ute å fanger fisk.

Lundefuglene er tilbake: – Det er viktig å respektere naturen

Etter en lang vinter på havet har lundefuglene igjen funnet veien tilbake til Runde. Ifølge Runde Miljøsenter ble de første fuglene observert fredag 21. mars. 

Publisert Sist oppdatert
GUIDE: Johannes Madsen leder turister opp på Rundefjellet.

RUNDE: – Det er alltid et spesielt øyeblikk når de første fuglene dukker opp. Det markerer starten på en hektisk, men fascinerende periode i fuglefjellet, sier Johannes Madsen, naturveileder ved Runde Miljøsenter.

Travle tider i fuglefjellet

FORRGIE SESONG: Lundefuglen kommer til Runde for å hekke.

På denne tiden av året kommer fuglene gradvis inn fra havet. De bruker noen uker på å finne tilbake til reirene sine og forberede seg på egglegging. I løpet av hekkesesongen vil lundefuglene ruge på eggene sine, mate ungene og forlate fjellet igjen i mot slutten av Juli.

I fjor satte Runde Miljøsenter opp kameraer i reirene, og i år har de utvidet prosjektet med lydopptak for å få enda bedre innblikk i fuglenes liv.

– Vi håper at enda flere følger med i år. Det gir oss ikke bare verdifulle forskningsdata, men også en mulighet til å øke bevisstheten rundt hvordan det står til med sjøfuglbestanden, sier Madsen.

ERFAREN LOKAL: Arvid Goksøyr har bodd på Runde hele livet og har sett turiststrømmen øke.

Turistboom og utfordringer

Hvert år besøker rundt 50 000 mennesker Runde, og de fleste kommer for å oppleve det unike fuglelivet. Lokalbefolkningen har imidlertid delte meninger om den økende turismen.

– Jeg pleier ikke å gå dit, det er altfor mye folk. Noen ganger er det ikke plass til å komme ut på kanten for å se, forteller Arvid Goksøyr, som har bodd på Runde hele livet.

UTSATT: Storjoen hekker i myra, rett ved stien opp til Rundefjellet.

Turismen skaper ikke nødvendigvis problemer for lundefuglene, men andre arter påvirkes i større grad.

– Storjoen, for eksempel, hekker i myrområdene på vei opp til fuglefjellet, og folk velger ofte å gå utenfor stiene for å unngå dem. Det kan forstyrre hekkingen deres, forklarer Madsen.

Plast og matmangel – de største truslene

Selv om mange bekymrer seg for turist-trykket, er det ikke den største utfordringen for sjøfuglene.

– Det største problemet for lundefuglene er ikke hva som skjer på land, men tilgangen på mat. Bestanden har gått kraftig ned siden 70-tallet, da det fantes flere millioner lundefugler. Nå ser den derimot ut til å være stabil, men matmangel er fortsatt den største trusselen, forklarer Madsen.

Mens lundefuglene i mindre grad påvirkes av marin forsøpling, er det verre for havsulene.

– Kommer man nær havsulene, ser man at hekkeplassene deres er fulle av plast. De bruker plastavfall til å bygge reir, noe som kan være livsfarlig. Dette er et problem vi faktisk kan gjøre noe med – ved å rydde opp og sortere søppelet vårt riktig, sier han.

Naturveilederens oppfordring

For de som planlegger en tur til Runde, har Madsen noen klare råd:

– Regel nummer én er å holde seg på stien. Da tar du vare på naturen og får samtidig en fantastisk opplevelse. Og husk: Ta med søppelet ditt – også hundeposer! Vi ser at mange legger dem igjen rett utenfor stien, og det er synd, sier han.

Med hekkesesongen i full gang, håper Madsen at folk viser respekt for det unike dyrelivet på øya.

– Jo mer vi lærer om fuglene, jo lettere er det å engasjere seg i å bevare dem. Vi håper at både turister og lokalbefolkning blir med på å beskytte denne viktige naturperlen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS