LO-topp vil ha endring i utdanningen: — Vi har et stort arbeidskraftbehov i fremtiden
Nestleder i LO, Sissel Skoghaug, mener satsing på yrkesfag er vesentlig for fremtiden. Hun ønsker endring i utdanningsmulighetene, slik at flere får utdannet seg.
ULSTEIN:— Det er jo altfor mange unge, mer enn 100.000 ungdommer som står uten jobb og utdanning i landet. Vi har et stort arbeidskraftbehov i fremtiden.
Det sier første nestleder i LO Sissel Skoghaug. Mandag var hun på Ulstein verft. Her holdt hun foredrag om yrkesfag i landet. I tillegg la hun fram LOs krav til prioritering av yrkesfagutdanning til Aps stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen.
Stort behov i fremtiden
For de fleste unge som utdanner seg, står valget mellom yrkesfag og studiespesialisering på videregående skole. Men ifølge Skoghaug kan flere miste skolemotivasjonen i ung alder.
— Jeg tror at fokuset den siste tiden blant folk har vært for stor grad på bachelor og mastergrader, sier Skoghaug.
— Vi vil ikke klare å bemanne offentlig og privat sektor i fremtida i Norge, hvis vi ikke sørger for at langt flere velger yrkesfag, mener nestlederen.
Ifølge NRK hadde 65 prosent av elever i Møre og Romsdal yrkesfag på førsteplass for videregående skole.
— Jeg opplever et oppsving i forhold til anerkjennelse for rykesfagene nå. Det er klart det bidrar til at flere unge mennesker ser at er en utdanningsvei som vil gi en jobb i fremtiden, sier Skoghaug.
Under foredraget understreket Skoghaug at konkurransen om plasser har blitt tøff. Det sprer seg et karakterpress. Samtidig blir flere unge blir lei av skole tidlig, og faller ut, mener hun.
Mange står også uten læreplass etter årene på skolen og får ikke fullført utdanningen.
Ett av kravene LO kommer med, er at det tilrettelegges for at voksne også kan ta yrkesfaglig utdanning. Gjerne i kombinasjon med jobb.
— Vi er nødt til å tilrettelegge for de som trenger et alternativt utdanningsløp, slik at de også faktisk klarer å gjennomføre, sier Skoghaug.
Dyr utdanning
Nestlederen mener det er en god løsning at fylkeskommunen har ansvaret for yrkesfagutdanningen. Det er de som er tettest på arbeidslivet, og vet hva som kreves, ifølge henne.
— Men det handler selvfølgelig om at fylkeskommunen rett og slett får nok statlige overføringer til å gjøre den prioriteringen, forklarer hun, og fortsetter:
— Vi har et stort fremtidig behov for fagarbeidere, og så har vi ikke nok skoleplasser. Her er man rett og slett nødt til å prioritere i hver fylkeskommune slik at man satser på yrkesfagene. Det er gjerne utdanningsløp som er av de dyreste, emn helt nødvendige.
Skoghaug mener studiespesialiserende plasser er billigere og blir prioritert.
Nestlederen har troa på regjeringens politikk og at kravene LO fremmer tas alvorlig.
— Vi har en regjering som viser at de satser på fagskole og på yrkesfaglig utdanning, sier hun.