Her sprøytes plast og glassfiber på en del av en oppdrettstank. Tankprodusenten Brimer AS har i sin levetid på litt over 50 år vært den viktigste arbeidsplassen på Kvamsøya.

Delene til tankene som lages på den lille øya fraktes videre der de blir ferdig montert. De fleste blir brukt i Norge, men det er også noe eksport til Europa og andre deler av verden. Her står Brimers tanker på Værøy i Lofoten.

Foto: Martin Haanes/Brimer

Foto: Martin Haanes/Brimer

Hvordan endte en av Europas ledende produsenter av fiberglasstanker på en liten øy på Sunnmøre?

Liten øy, store tanker.

Kvamsøya har litt over 200 innbyggere. Ifra en liten blomsterpottefabrikk har Brimer vokst til og blitt en storeksportør av fiberglasstanker.

Av dette materialet lager Brimer elementer til fiskeopptrett, høydebasseng, vannverk og renseanlegg.

– Sånn starter det, sier produksjonsansvarlig Thomas Ristesund (47) og viser frem materialet, som er en blanding av glassfiber, polyester og herder.

Alle Brimers tanker er sprøytet og støpt for hånd. De aller største kan være opp til 28 meter i diameter.

Foto: Brimer

Foto: Brimer

-Disse tankdelene skal til Japan, sier Ristesund.

Bedriften har cirka 60 ansatte og hadde i i 2023 over 200 millioner kroner i driftsinntekter ifølge Proff.no.

De fleste som jobber på fabrikken er vokst opp på Kvamsøya eller har flyttet dit. Fabrikken har vist seg å være svært viktig for lokalt næringsliv.

– Brimer har egentlig vært alt for meg. Jeg har vært her fra jeg var 12 år og fram til i dag, forteller Helge Støylen (63). 

Helge har vært i Brimer siden starten. Han har vært montør, sjåfør og sjef for produksjon. Han har gått gradene og vært innom stort sett alle funksjonene i bedriften.

Firmaet har Støylen også en helt spesiell tilknytning til.

Det var broren til Helge, Jarle Støylen, som grunnla Brimer for over 50 år siden. Jarle hadde jobbet i et firma som lagde båter, og fikk derfra øynene opp for komposittmaterialer og plast. 

– Han tenkte: “Dette her kunne han like godt styre med på Kvamsøya”, forteller Helge. 

Og det gjorde han. I 1974 åpnet Brimer fabrikk på Kvamsøya. I starten lagde fabrikken blomsterkasser, hageporter, men det gikk etter hvert over i tankproduksjon.

Ikke alle som jobber på Brimer er fra øya. De rekrutterer også lærlinger i polymerkomposittfaget fra andre steder i landet og Europa.

Stedlig ansvarlig, Ragnar Kvamme (56), har en ting han pleier å si:

– Alle er kvamsøyinger til slutt.

Likevel påpeker han at Brimer er opptatt av å tilby jobb til kvamsøyingene.

– Vi har alltid plass til lokale som har lyst til å jobbe her. Det er viktig for oss å klare å beholde den stammen, sier Kvamme.

Kvamme Forteller hvor hans fascinasjon for glassfiber kom fra.

– Du kan bygge alt du vil av glassfiber, like sterkt som stål og betong.

– Som kvamsøying har du Brimer i blodet. Noe nærmere en hjørnesteinsbedrift går det ikke an å komme, avslutter han med et smil om munnen.