VOLDA OMSORGSSENTER: Her har de ikke hatt kursing.

Lite kunnskap skaper ubehagelige situasjoner

Ledere og ansatte i kommunene kan for lite om likestillingsplikten. 

Publisert

Likestillingsplikten kort forklart

Likestillingsplikten skal sørge for at det offentlige jobber aktivt med å fremme likestilling og hindre diskriminering. De offentlige arbeidsplassene skal også skrive om hvordan de jobber for å på best mulig måte opprettholde likestillingen. Dette skal komme fram i et offentlig dokument. 

Kilde: 

https://www.uhr.no/_f/p1/i9e3a1ccf-0e38-4501-a53e-931fb12d9f2c/los_plikten-faktaark.pdf

VOLDA OG NORGE: Det viser en ny rapport gjort av blant annet Universitetet i Agder. I følge rapporten har ansatte og ledere i det offentlige ingen eller lite kjennskap til likestillingsplikten. Spesielt har de funnet ut at ansatte mangler kompetanse rundt det å møte skeive. 

Etter rapporten kom, har Agder fylkeskommune kurset ansatte og ledere i likeverd, og spesielt det å møte skeive pasienter eller elever. 

Lov å håpe

Thea Litschi fra Senter for likestilling holdt kurset i Agder. 

SJELDENT FRA ET VONDT STED: Thea Litschi mener at uten nok kunnskap kan det oppstå diskriminering.

-Noen av problemstillingene som kan oppstå er for eksempel bruk av feil pronomen eller feil navn. Særlig for transpersoner. Eller at likestillingsarbeidet ikke blir godt nok jobbet med fordi ledere og ansatte ikke får informasjon om at de skal jobbe aktivt med likestilling. 

Dette svarer Litschi på spørsmål om konsekvensene av at arbeidsplassene ikke kjenner til likestillingsplikten. 

Videre mener hun at spesielt de med eldre utdanning vet lite om likestillingsplikten. 

- Man kan også anta at mange av de ansatte ikke er like godt kjent med plikten fordi loven ikke ble innført før i nyere tid. 

Men dette betyr ikke nødvendigvis at de yngre er redningen. 

- Det er lov å håpe at de yngre, som har mer kjennskap til tematikken, kan forbedre hvordan man møter skeive tjenestemottakere. Samtidig er det dessverre mange, spesielt unge gutter, som synes likestillingen har godt for langt. 

Hun håper flere kommuner etter hvert vil kurse de ansatte. Samtidig som hun forstår at spesielt helsesektoren er presset på tid.

VANSKELIG Å VITE: Svein Berg-Rusten mener det ikke er naturlig å spørre om legningen til pasienter.

-Vårt oppdrag 

Kommunalsjef for Helse og omsorg, Svein Berg-Rusten forstår hvorfor ansatte trenger mer kunnskap. Volda har ikke kurs i å møte skeive tjenestemottakere. Det betyr likevel ikke at dette ikke kan ordnes. 

-I utgangspunktet er det ikke noe i veien for å sette kursing i skeiv tematikk på dagsordenen. Det er vårt oppdrag om det kommer skeive tjenestemottakere, må de ansatte ha kompetanse til å bruke de rette begrepene.

Berg-Rusten mener at legning er godt skjult og at det ikke faller naturlig for ansatte å skulle spørre pasienter om seksuell legning. Dette gjør at det er vanskelig å vite om man har skeive tjenestemottakere eller ikke. Hittil har ikke dette vært et problem blant de ansatte. 
Han legger likevel trykk på at det ikke er legningen som legger til grunne for behandling:

- Det er holdningen til de ansatte som er viktig. Om man er hen eller han eller ho, så behandler man såret. 

Powered by Labrador CMS