SJELDEN SYN: De mest brukte appene til Magnus er ofte safari og Spotify.

Leve uten sosiale medier

En større og større andel av befolkningen bruker sosiale medier i dag, og kunne ikke klart seg uten. Student Magnus går mot strømmen og har slettet det meste av sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Hvor mange timer daglig bruker du på mobilen?

– Ojj, ja det pleier å være noen timer. Forrige uke lå gjennomsnittet mellom 4 og 5 timer dagen, var svaret fra en helt tilfeldig student ved Høgskulen i Volda.

Og hva er de mest brukte appene?

– Det er nok meste Snapchat og Instagram og litt spill og sånn.

Slik er nok situasjonen for ganske mange andre unge voksne i dag.

Men noen går mot strømmen.

­– Jeg hadde lyst til å bruke tiden min på andre ting, så da slettet jeg Snapchat og Instagram.

Animasjonsstudenten Magnus Nordum Kivle (23) har tatt et utradisjonelt valg blant medstudentene. Og med slettinga av dei sosiale mediene har tideen på mobil minka betraktelig.

– Nå ligger jeg faktisk på rundt 1 time i gjennomsnitt om dagen.

Skjermtid: Intervju-dagen hadde Magnus dette i skjermtid.

– Før kunne jeg bruke ganske mye tid på både Instagram og Snapchat. Da kunne jeg sitte å scrolle i timevis. Men når jeg var ferdig hadde jeg alltid en følelse av «hva har jeg brukt tiden på nå liksom»? Det var aldri noen god følelse.

4 timer om dagen

For mange blir flere av timene om dagen brukt på skjerm. En ny undersøkelse fra Norsk Mediebarometer viser at en gjennomsnittsnordmann bruker rundt 4 timer på nett kvar dag.

Dei siste åra har det vært mye snakk om skjermtid blant unge og kor skadelig det er. Med mer skjerm brukt i skoletiden og på fritida, har det vært mye diskusjoner rundt hva en bruker tida si på.

For Magnus er det nå hobbyene som tar mest tid.

– Jeg spiller piano, tegner og er med venner. Jeg bruker og mye tid på skolen.

Men det har ikke alltid vært lett.

– I starten etter at jeg slettet Snapchat, kunne jeg i panikk laste det ned igjen i tilfelle noen hadde sendt meg en snap. Men man må bare komme seg over den første kneika, så går det bedre etterhvert.

Magnus er usikker på om ham vil anbefale alle å slette alt av sosiale medier. 

– For min egen del har det vært veldig greit, men min psyke var relativt bra også før jeg sletta det appene. Så jeg tror det varierer veldig fra person til person. 

 Hør Magnus fortelle mer om livet uten sosiale medier her: 

Powered by Labrador CMS