Kommer bingo til å dø ut i framtiden?

I en tid der tempoet i hverdagen øker, og teknologi dominerer sosiale aktiviteter, uttrykker bingoentusiastene Birte Oline Wollmann Ytrestøyl og Bjørn Sindre Ytrestøyl ytrer bekymring for at unge mister interessen for denne tradisjonelle formen for underholdning.

Publisert Sist oppdatert

Bingoentusiastene samles rundt Birte og Bjørn Sindre sitt spisebord hver mandag klokken sju. Det gir dem tid til en times slarv og hygge før radioen skrus på og bingoen begynner. 

- Hvis det er lenge mellom hver gang vi vinner så blir vi litt sure kanskje, men neste mandag er vi her igjen igjen, forteller Birte. 

De mener bingo ikke bare handler om konkurranse og gevinster, men også om sosiale relasjoner og fellesskap.

Birte Oline Wollmann Ytrestøyl og Bjørn Sindre Ytrestøyl og Birtes mor Solveig samles hver mandag rundt dette bordet for å høre på bygderadiens radiobingo.

Unge prioriterer selvrealisering og digital underholdning

Mange unge i dag har en travel hverdag, der trening, sosiale medier og ulike aktiviteter tar mye tid. Dette fører til at sosiale sammenkomster utenfor skjermene blir nedprioritert, mener Birte.

- Folk har ikke tid lenger, de skal realisere seg selv, og det å være sosial utenom telefonen blir mindre og mindre prioritert. 

Birte sin mor Solveig er også et fast medlem av bingogjengen, hun husker en tid da unge dro til bingohallen for å spille og mingle. 

- Da jeg var tidlig i 20 årene tok vi turen inn til Volda hver eneste tirsdag. Det som møtte oss var stappfulle bingohaller. 

Sosialt fellesskap i bingoen

Bingo har alltid vært mer enn bare et spill for disse tre, det har vært et sted for sosialisering og latter. 

- Det er kjekt å vinne, men det handler også om å prate og slarve, sier Birte mens Bjørn Sindre serverer kanelboller og kaffe til hele gjengen.

- Vi løser verdensproblemer rundt dette bordet, sier Birte med et lurt smil om munnen.

Bingo=hygge. Det står altid masse godsaker på bordet.

Bingo entusiastene er enige om at de ønsker et større miljø rundt bygderadioen. 

- Det er for lite bingo miljø her, vi har lyst til å ha flere som deltar, både som lyttere og bidragsytere, sier Birte.

Gjennomsnittsalderen på lytterne er på rundt 70 år tror de. For Birte er det vanskelig å forstå hvorfor de unge ikke er mer ivrige.

- Jeg klarer ikke å forstå hvorfor de ikke vil spille, det er jo bare gøy og moro.

Det finnes håp

Men i et kollektiv i Volda bor en ung bingoentusiast som ønsker å redde bingoens fremtid. Hvordan gikk det da hun skulle overraske vennene sine med bingo vors?

for å finne det ut hør radioreportasjen om hva de unge teker om bingo under. 

Powered by Labrador CMS