Søppelspiserne
Søppel for noen, middag for andre. Nærnett har møtt noen av studentene som finner maten sin i søpla.
VOLDA: I et stramt studentbudsjett er det ikke alltid mye penger igjen til mat. Mange velger derfor å lete etter utgått mat i konteinerne til dagligvarebutikker, såkalt "dumpster diving".
Studentene "Anton" og "Edvard" tar med Nærnett på leting etter matvarer. Siden det å forsyne seg fra butikkenes søppelkasser i utgangspunktet er ulovlig, ønsker de å være anonyme. De forteller at årsakene til at de spiser mat fra søpla er sammensatte.
- Jeg har holdt på med dumpster diving siden jeg var 17 år. På et tidspunkt var vi tre gutter med et kollektivt matbudsjett på 40 kr i uka. Da levde jeg av det i en periode. Men det er en vinn-vinn situasjon at man også redder mat, sier "Anton".
Vi kaster for mye mat
Omtrent en tredjedel av all maten som produseres i verden, havner i søpla. Det jobbes over hele verden for å finne løsninger på dette problemet, og FNs bærekraftsmål er å halvere mengden matavfall fra 2015 til 2030. Det første målet, som var å redusere matavfall med 15 prosent innen 2020, ble ikke nådd.
Men hvem sin skyld er det?
Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, mener ansvaret er delt.
- Det viktigste vi gjør i Coop for å forhindre matsvinn er å ha riktig beholdning i butikk. Når vi ser at et produkt holder på å gå ut på dato, priser vi det ned til 40 prosent i håp om at noen vil kjøpe det. Men det er viktig at folk hjemme spiser opp maten de kjøper.
Helseskadelig?
Butikkene selv fraråder å hente mat i deres søppelkasser. Kristiansen fra Coop har et tydelig standpunkt:
- Vi fraråder på det sterkeste å hente mat fra søpla vår. Når vi kaster mat er det fordi det kan være helsefarlig å spise den. De som hopper i konteinerne vet ikke årsaken til at maten blir kastet, sier Kristiansen.
Men "Anton" og "Edvard" har aldri blitt ordentlig syke av maten de finner.
- Jeg fikk et annet syn på det etter jeg reiste til Asia. Selvsagt kan man få "feriemage". Men der henger kjøttet på en krok ute i sola hele dagen, og det går helt fint, forteller "Anton".
"Edvard" forteller at han nettopp har spist utgåtte fiskekaker fra en tidligere søppeltur, og at han føler seg helt fin.
Hurtigmat i flere uker
I søppelkassene finner man gjerne mye av én vare. Mer enn en person klarer å spise opp før maten blir fordervet. "Anton" sitt beste råd er å samle alt i en gryte eller suppe.
- Lag en stor suppe og frys ned i porsjoner, så har du enkel hurtigmat i ukesvis!