Klassikeren fra 1950 skinner mer og mer for hvert år som går

Ola Normann Heltne eier en Dodge Coronet fra 1950, nesten 75 år senere går bilen fortsatt som en kule

Publisert Sist oppdatert
SMALT: Uten ryggekamera og piping i dashboardet må du holde tungen beint i munnen når du rygger inn her.

VOLDA: Det er ikke mange biler fra 1950 som fortsatt ruller på norske veier, men i en liten garasje i Volda er det en bil som gjør nettopp det. Ola Normann Heltne, en stolt veteranbileier. Heltne har hatt bilen i knappe fire år. 

— Jeg importerte den fra USA og hentet den i Drammen. Den hadde bare hatt to eiere før den kom til Norge, forteller Heltne. 

Bilen til Heltne, som kan minne om noen av bilene en har sett i filmen Biler, har kjørt rundt 70.000 kilometer. Det er en seks-sylindret modell med en spesiell blanding av manuell og automatisk gir, noe som var nytt på den tiden. Heltne forklarer at bilen var den første i sin tid i steget mot automatgir. 

— Det er en mellomklassebil, den ble brukt mye som familiebil på 50-tallet. Min far var taxisjåfør og han hadde en 52-modell som lignet veldig på denne, sier Heltne. 

DODGE:

Wax on wax off

Bilen fra har fremdeles den orginale celluloselakken fra 1950, det mener Heltne er grunnen til at den fremdeles holder seg så godt. 

Det er en steike god bil

Ola Normann Heltne

— Den blir bare blankere og blankere etterhvert som jeg polerer den, smiler Heltne. 

Til tross for alderen på bilen er den i imponerende stand. Heltne sier det er lite vedlikehold på den og at den mer eller mindre er original som den var da den ble laget. 

— Det er helt utrolig hvor godt den har holdt seg, det er en steike god bil. Jeg trenge bare fylle på bensin, humrer Heltne. 

Bilen blir stort sett brukt i finværsdager eller på veterantreff. Utenom det har det blitt lenger turer til Ålesund og Geiranger. 

ORGINAL: Interiøret er uendret fra 1950

HUMPER I VEIEN

På grunn av tidligere erfaringer fikk veteranbileieren fraktet bilen videre fra Drammen til Volda etter den kom til Norge. 

— Jeg har hentet bil i Drammen før, du vet aldri hva som kommer fra Amerika. Ene gangen var bilen tom for bensin sekundet jeg kom ut av verste trafikken i Oslo, og en annen gang fikk jeg ikke start på bilen, ler Heltne.

Veteranbil-interessen til voldingen har ikke bare vært en dans på roser. Han innrømmer at han har vært utrolig heldig med dette bilkjøpet, men slik har det ikke alltid vært. 

— Jeg har importert 10-12 biler fra USA og Canada. Forrige bilen jeg hadde var en Pontiac 52´modell. Jaja, den skulle være rustfri, da jeg fikk den var den utrolig opprusta. Jeg brukte tre vintre på å sveise, huffameg avslutter Heltne. 

Powered by Labrador CMS